Rakita donirala sredstva za edukaciju 120 prosvetnih radnika u Boru

Bor, S.M. – Kompanija Rakita Exploration d.o.o. Bor, koja posluje u sastavu kineske rudarske korporacije Zijin Mining Group, donirala je Učiteljskom društvu u Boru 300.000 dinara za realizaciju projekta „Elektronski servisi u projektno orijentisanoj nastavi“ koji pohađa 120 učitelja i predmetnih nastavnika iz škola u Boru, Brestovcu, Metovnici, Slatini, Šarbanovcu i Krivelju.Reč je o onlajn obuci prosvetnih radnika koji će na ovaj način osavremeniti nastavu i usavršiti upotrebu veb alata i igrovnih metoda u nastavi.

„ Drago nam je što je kompanija „Rakita“ omogućila realizaciju ovog projekta. Procenili smo da će ova edukacija u velikoj meri koristiti polaznicima, a osim benefita za nastavnike koji će proći obuku, steći nove veštine i ispuniti potreban broj sati edukacije na godišnjem nivou, korist će imati i učenici kojima će ovaj način edukacije omogućiti razvoj samokritičkog i kritičkog odnosa prema nastavnom štivu, rešavanje logičkih zadataka i razvoj funkcionalnih znanja“, istakla je Radmila Petković, predsednica Učiteljskog društva u Boru.

Da je ova obuka zaista korisna potvrđuju i polaznici, prosvetni radnici.
„ Obuka je veoma korisna jer se detaljno upoznajemo sa veb alatima koji će prvenstveno nama, ali i učenicima, omogućiti funkcionalna znanja kroz igru i stvaralački rad. Nakon 35-godišnjeg rada kao učiteljica, moram reći da ovakva edukacija omogućuje inovativan rad sa decom jer se približavamo kompjuterskom načinu rada i, na neki način, polako se odvajamo od tradicionalnog izvođenja nastave“, rekla je Zorica Stojanovski, učiteljica u OŠ „Dušan Radović“ u Boru.

Pozitivna iskustva sa početka obuke deli i Danijela Njamculović, učiteljica u OŠ „Sveti Sava“ u Boru.
„U eri kompjuterizacije, prosvetnom radniku je veoma bitno da se edukuje i stiče nova znanja kako bi veštije rukovao veb alatima, i samim tim prezentovao učenicima gradivo na moderan i pristupačan način. Imajući u vidu da u prosveti radim 25 godina, upravo ova „onlajn“ obuka omogućava mi da izađem iz okvira tradicionalnog predavača i da preuzmem ulogu vođe u ovoj inovativnoj nastavi koja je potpuno drugačija. Samim tim i učenici i ja dobijamo jednu novu ulogu u obrazovanju“, potvrdila je učiteljica Njamculović.

Realizator ovog programa edukacije je Centar za unapređivanje nastave „Abakus“ iz Beograda.
„Shodno tome da svaki učenik treba da bude aktivan učesnik nastavnog procesa kroz koji se svakodnevno podstiče njegova kreativnost i stvaralaštvo, upravo cilj ovog seminara je edukacija prosvetnih radnika kako bi stekli iskustvo u organizovanju nastave koja se izvodi rešavanjem problema, oslanjajući se na već stečena znanja učenika. Seminar se bavi nastavom koja je problemski i istraživački orijentisana primenom veb alata, kao što su mape uma, interaktivne slike, stripovi, animacije, video sadržaji, različiti tipovi prezentacija“, podsetio je Goran Stanojević, predavač Abakusa iz Beograda.

Kompanija „Rakita“ je i ranijih godina podržavala projekte koji je realizovalo Učiteljsko društvo u Boru. Obuka „Elektronski servisi u projektno orijentisanoj nastavi“ trajaće četiri nedelje.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije