PRVOMAJSKI USPON NA STOL – JEDINSTVENA ATRAKCIJA U SRBIJI!

Bor, S.M. – Palnina Stol sa svojim najvišim vrhom – 1.155 metara, planinarskim domom, jezercetom, livadma i pašnjacima, bujnim vrelima, Stenom i nedirnutom prirodom – nije samo pirstupačna planinarima i alpinistima, paraglajderistima i rekreativcima, nego, sve više, i turistima iz zemlje i sveta. Grad Bor planira da trapezoidni, živopisni Stol i najlepši vidikovac u Srbiji, uvrsti u redovnu turističku ponudu. Sa vrha se kao na dlanu ogledaju Dunav i Stara planina, homoljski masivi i predeli do Banata.

Stol će, kao i mnogih godina ranije, i ovog 2. maja, dočekati narod iz okolnih mesta i Borane koji će autobusom stići do mesta Cepe u podnožju planine. Neće izostati ni tradicionalna pešačka tura od Bora, prako Krivelja do Cepe. Posebno je zanimljiv i poznati uspon na Stol. Autobus iz Bora polazi iz NGC-a u 8, a povratak je u 17 sati. Kao i na Prvomajski uranak na Borko jezero, autobuski prevoz je besplatan. Za ceo program postarali su se Grad Bor i Centar za kulturu.

Planinarski dom

Šta je ovde drugačije od uranaka za 1. i 2. maj na Borskom jezeru i Zlotskim pećinama, kao i u ostalim mestima u Srbiji?

-Stena na Stolu, sa svojim izgledom i usponom, jedina je takva u Srbiji i samo je to dovljno da stotine znatižleljnika krene u osvajanje vrha veličantsvenog krečnjačkog grebena. I povratak niz kamenu strminu je zanimljiv. Alpinisti imaju vežbe koje ovde iziskuju posebnu snagu i hrabrost. Koliko je poznato, samo se pre 15,16 godina odvažio mladić iz obližnjeg Krivelja da se vozeći svoj kamion popne na vrh. Kasnije se niko više nije usudio, što je i razumljivo – objašnjava Milutin Simić, predsednik PSD “Crni vrh” dodajući da su borski planinari prošle godine, najviše zahvaljujući treninzima i takmičenjima na Stolu i Velikom Kršu, osovjili pregršt zlatnih medalja u najtežim disciplinama.

Stol je bio i ostao atraktivan i za filmske režisere, ekologe, mlade istraživače iz celog sveta, iskusne planinare i alpinsite, naučnike, sportiste, pisce, slikare. Od iduće godine, svakog 6. avgusta, na Dan rudara Bora i Srbije, vraća se i neponovljiva “Kosidba na Stolu”.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije