Protesti: BOLJE MLAZ VODE NEGO – SAKSIJE!

Bor, B.F. – Protesti “1 od 5 miliona” održavaju se u Beogradu i u više od 50 gradova u Srbiji i nigde, sem u Boru, nije bilo – polivanja vodom sa balkona. Učesnici poslednjeg protesta, od prošlog petka uveče, tvrde da su na njih bacana i jaja iako nisu baš jeftina. Bor se, eto, i po tome razlikuje od ostalih. Ali, zašto, i otkuda toliki izliv gneva prema onima što “traže slobodu medija, fer i poštene izbore, pravdu i demokratiju”?

Na prvi pogled moglo bi se zaključiti da su to samo pojedinci kojima buka oko 20 sati ispod prozora, još ako su i stariji ljudi, ni malo nije prijatna. Ipak, moguće su i još neke konotacije. Na primer: Bor je dugo, čak preudgo pod okriljem, do nedavno, državne firme RTB koja je kao takva imala mnoge privilegije, tako da zaposlenima, kao i njihovom okruženju, nije bilo loše. Naprotiv. Ni novi početak pod novim vlasnicima RTB-a nije ništa lošiji. Čak su vidljivi i prvi kvalitetniji pomaci.Oni, pod kapom RTB-a i oko nje, nisu zaista naučili na bilo kakve promene, pogotovu političke koje im ne garantuju lepšu i sigurniju budućnost. Nije za potcenjivanje ni iskustvo da je svaka nova vlast od Tita naovamao bila gora i problematičnija, i da se naročito dobrog, posebno posle “5. oktobra”, nije dogodilo. Mladi i obrazovaniji i danas nisu, i s pravom, zadovoljni  aktuelnom vlašću u više važnih segmenata života i zato izlaze na ulicu.

S druge strane, Bor je ćutao i kad je najviše poslendjih godinu dana prodavan RTB. Niko, pa ni sindikati i građani nisu prstom mrdnuli u odbranu svog zlatnog rundika starog 115 godina. To samo potvrđuje tezu da se strahopoštovanje prema vlastodršcima uvuko u kosti naroda i da je ceo život prepušten beogradskim pašama i subašama, a ostatak – lokalnim šerifima i partijskim prevrtačima. I nije samo Bor u toj upornoj ćutnji još upornije slegao ramenima. Sada se, očigledno je, drugačije razmišlja i građani svoje nagomilano nezadovoljstvo javno naglašavaju. I sve ih je, vidi se, više i više, sve su glasniji i jasniji. U Boru i Zaječaru, s razlogom, narod je ljut i besan na dugogodišnje aljkavo i traljavo, često i nezdravo, vršenje vlasti.

I zato nije ništa tako strašno što je pala koja kap hladne vode u hladno predvečerje na glavu nekom “galamdžiji” ili bubnjaru na ulici. Ne treba od toga praviti famu i nekakav bitan događaj. Jer, neće valjati tek onda kad počnu da lete – saksije.

Valjda to toga neće doći!

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije