Protest u Sumrakovcu zbog mini hidroelektrane: BRANIĆEMO VODU I REKU DOK SMO ŽIVI!

Sumrakovac, S.M. – “Nema kalkulacija, branićemo vodu i Zlotsku reku dok smo živi. Reka je naš život i život naše dece. Nemamo nikakav strah. Mi branimo naše vekovno prirodno dobro, a ne funkcije i političke položaje. Zahtevaćemo od naše gradske skupštine da zatraži od republičkih vlasti donošenje odluke da je Zlotska reka od posebnog interesa za državu Srbiju. Ona to i jeste, od izvorišta do turtističkih potencijala i biljnog i životinskog sveta. Ne diramo ničiju privatizaciju, niti nas zanima gazda iz Subotice čija je firma dobila dozvolu od Skupštine opštine Boljevac za gradnju. Jer, ukoliko ne odbranimo naše reke one će brzo biti uništene – istočna Srbija će za godinu dana biti preplavljena sa više od 30 mini elektrana. Nikakvi investitori u elektrane na našim rekama ovde nisu doborodošli, pogotovu oni koji prete narodu”. Ovo su neke od poruka sa današnjeg protestnog okupljanja meštana Sumrakovca i Zlota u Sumrakovcu zbog početka gradnja mini elektrane u njihovom ataru na Zlotskoj reci.

Uz parole i povike “ne damo reku”, oko 200 građana sa decom okupilo se u dvorištu osnovne škole i prošetalo selom. Oni su posebno pozdravili goste sa Stare planine i Paraćina koji su odbranili Rzav i Rakitsku reku na Staroj planini.

Predsednik odbora za odbranu Zlotske reke i odbornik u Skupštini grada Bora, Milivoje Miki Janošević posebno je govorio o izjavi novinarima predsednika opštine Boljevac Marjanovića:

– Marjanović je za mene rekao da sam izmanipulisao narod, da sam neozbiljan i da menjam partije. Zato, ali i za gradnju mini elektrana, predlažem mu da podnese ostavku i da se vrati svom lekarksom pozivu. I neka zna da sam spreman da se ugradim u temelje ove centrale ako do toga dođe. I ne samo ja, mi branimo naše, tudje nas ne interesuje. – naglasio je Janošević najavljujući da će se naredni protest, najverovatnije, održati ispred zgrade Skupštine opštine Boljevac. On je još podsetio da su telefonske pretnje (zbog organizovanja protesta) njemu i njegovoj porodici prijavljene policiji.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije