Protest u Boru: Smanjite zagađenje, hoćemo da udišemo čist vazduh

U Boru je danas održan protest protiv aerozagađenja. Nekoliko stotina Borana i ljudi iz okolnih gradova okupilo se ispred zgrade Generalne direkcije bivšeg RTB-a, sada Ziđin copper Bor.

Građani kažu da im najviše smeta što mesecima nemaju adekvatni odgovor nijedne institucije kojoj su se obratili. Jedini pomak vide u tome što je gradska uprava oformila radno telo koje će se baviti problemom aerozagađenja.

Na skupu se čulo da koncentracija sumpor-dioksida u vazduhu iznosi i do 2.000 mikrograma po metru kubnom, dok je dozvoljena granica 125 mikrograma, a da najveću pretnju predstavlja visoko prisustvo teških metala u suspendovanim PM česticama. Irena Živković, aktivistkinja ekološkog udruženja i članica Stranke slobode i pravde izjavila je da je koncentracija arsena u avgustu bila 100 puta veća od dozvoljene.

 

Učesnici protesta tvrde i da su dobili informaciju da je Ziđin juče proizvodnju smanjio za 50 odsto, kako bi vazduh danas izgledao bolje.

Čelnici „Ziđina“ nisu se obratili građanima Bora, ali su najavili da će ubrzo izaći sa konkretnim predlozima za smanjenje zagađenja vazduha u Boru.

Najavljeno je da će se protesti nastaviti nadalje svakog petka.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije