Prosečna starost automobila u Boru 18,6, u Zaječaru 19,8 godina

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja prosečna starost vozila voznog parka u 2018. godini na teritoriji PU Bor  je 19,6 godina dok su putnički automobili kao kategorija, godinu dana mlađi, i imaju 18,6 godina prosečne starosti. Putnički automobili u Zaječaru su stari 19,8, a prosečna starost vozila voznog parka u mestima Zaječarskog okruga je preko 20 godina, tačnije, 20,6 godina.

Agencija za bezbednost saobraćaja/ prtsc

Kako se i može očekivati, najmlađe automobile voze stanovnici Beograda sa prosečnom starošću vozila voznog parka od 13,3, a samih putničkih vozila 13,4 godine. Na osnovu podataka Agencije za bezbednost saobraćaja za sve regione u Srbiji, može se izračunati da je prosečna starost vozog parka u Srbiji 18,8 godina.

Prema istraživanju koje je uradio Saobraćajni fakultet u Beogradu početkom ove godine, prosečna starost vozila u Srbiji je 17,1 godina. Razlika u podacima postoji jer, verovatno, prilikom proračuna nisu obuhvaćene sve vrste vozila i njihovi trenutni statusi na isti način tako da se najčešće pojavljuje podatak da su vozila u Srbiji stara između 15 i 20 godina.

Putničkih vozila mlađih od 6 godina u Beogradu je 13,2 odsto, u Boru 2,1, u Zaječaru 1,3 odsto. Treba napomenuti da u Evropskoj uniji 44 odsto voznog parka čine vozila do šest godina starosti ili da svaki drugi stanovnik vozi starije vozilo. Naravno, u proseku.

Englezi, Francuzi i Nemci voze prosečno 8,5 godina stara vozila, Španci i Slovenci oko 12 godina. Hrvatima  i Mađarima je prosečna starost voznog parka 14 godina. Jedina zemlja u EU sa kojom možemo da se poredimo po neslavnom rekordu starosti je Poljska čija su vozila u proseku stara čak 17,2 godine.

 

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije