PROMOVISANA KNJIGA O POLITIČARU, INDUSTRIJALCU I MINISTRU, ZNAMENITOM ZAJEČARCU, ĐORĐU GENČIĆU

Zaječar, S.M. – Istorijski arhiv u Zaječaru nastavlja da objavljuje vredne publikacije o znamenitim Zajerčarcima: sada je to knjiga o Đorđu Genčiću, još jednom političaru (posle Ace Stanojevića i Nikole Pašića), ali i industrtijalcu, vlasniku rudnika, ministru policije kod kralja Aleksandra Obrenovića i ministru privrede kod Karađorđevića, gradonačelniku Niša (1894-1899.), dopisniku francuskih i ruskih novina u vreme balkanskih ratova, školovanom u Beču i Petrovgradu, rođenom 1861. u Velikom Izvoru.

Autori pubiljacije, zbornika dokumenata, Agim Januzi i Velibor Todorov, kao i recezent Miladin Milošević i istoričar Bora Dimitrijević rekli su na promociiji u Zaječaru – da je Genčić od 1888. do 1905. godine bio aktivan političar, kasnije i industrijalac i da je danas široj javnosti poznat i kao politički “vođa” čuvenog Majskog prevrata 1903.
Knjiga je štampana na 411 stranica sa 129 dokumanata pronađenih u Istorijskom arhivu u Zaječaru i istorijskom arhivu Jugoslavije.

-Reč je i o projektu Ministarstva kulture Srbije koje će i ove godine sufinansirati izuzetno važne delatnosti našeg arhiva. U prvom redu to je štamapanje druge knjige, ratnog dnevnika, proslavljenog generala Srpske vojske iz Prvog svetskog rata, Zaječarca, Nikole Colovića. Prva knjiga štampana je 2016. pod nazivom”Sa bojnih polja – 1912 – 1918.” Značajan je i nastavak publikacija o popisu stanovništva u selima zaječarske opštine – izjavio je direktor istorijskog arhiva Timočke Krajine, Velibor Todorov.

Đorđe Genčić je umro 1938. godine u Beogradu, u porodičnoj kući u kojoj je danas Muzej Nikole Tesle.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije