Promocije: OD TEKIJE PREKO RUSIJE I SIBIRIJE – STRADANJA KLADOVLJANA U ZBEGOVIMA 1915.

Kladovo, S.M. – Biblioteka “Centar za kulturu” iz Kladova organizator je promocije  romana dr Dragana Nikolića “Od Tekije do Tekije: preko Rusije i Sibirije”. U bašti Doma omladine u Kladovu, 23. avgusta, s početkom u 19 sati, govoriće direktor novosadske Izdavačke kuće “Prometej”, Zoran Kolundžija, autor, dr Dragan Nikolić, rodom iz Tekije, i u ime domaćina, Žaklina Nikolić.

Dr Nikolić je, posmatrajući fotografije svojih predaka i proučavajući njihov život, došao do sazananja o velikom zbegu oko 800 građana kladovskog kraja preko Dunava u rumunski Turn Severin. Pošto je neprijatelj napredovao moralo se dalje u bežaniju. Put je vodio preko Samare i Sibira do kineskog grada Harbina.Ostavljajući umrle duž puta, zbeg se u jesen 1918. obreo u Vladivostoku.Tek u proleće 1920. vraćaju se u otadžbinu. Sad je trasa ubitačnog putešestvija vodila preko Japana, pa Singapura do Indijskog okeana i konačno do Dubrovnika. U Tekiju stižu tek septembra 1920.

Iastovremeno je predviđena i promocija druge Nikolićeve knjige “Most” u kojoj preovlađuju uzbudljive priče o ljudima, Dunavu, probijanju čuvenog Trajanovog puta kroz litice Đerdapa…

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije