Projekti: POSREDNICI U REŠAVANJU SUKOBA POLOŽILI ISPIT

Zaječar, S.M. – Na danas održanoj završnoj regionalnoj konferenciji, u sklopu projekta „Posredovanjem do promene“, o temi „Aktivno učešće stranaka u konfliktu – posredovanjem brže i jeftinije do rešenja i zajedničkog sporazuma“, u organizaciji Udruženja građana (UG) KOKORO Bor i Timočkog kluba Knjaževac i u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom medijatora Srbije (NUMS) i Centrom za socijalni rad Bor, u prostorijama Privredne komore Zaječar, sumirani su rezultati  jednogodišnje aktivnosti. Javnosti su predstavljeni i obučeni medijatori iz Borskog i Zaječarskog okruga.

Konstatovano je da se stvaraju uslovi za širenje mreže posredovanja, uspostavljanje info-službi i uključivanja u aktivnosti NUMS-a koji već okuplja 270 medijatora iz 40 mesta u Srbiji.

Predsedavajuća konferencije, Milojka Milivojević, predsednika UG KOKORO, istakla je da su iskustva sa terena sve bolja i da je u Negotinu uspešno završeno nekoliko medijacija. Tamo su se u ovaj posao uključili i sudije i advokati, što je potvrđeno i prisustvom na današnjem skupu vrha sudstva i advokature tog grada.

Predstavnik Privredne komore Zaječar podsetio je da je ova asocijacija privrednika ranije imala Odeljenje Centra za usluge i medijaciju Komore Srbije u privrednim sporovima. Bilo je puno zehteva za rešavanje konflikata, ali se malo uradilo. U poslednje vreme radi se na finansijskom restruktuiranju, gde se postižu polovični rezultati.

Čulo se da se u Tehničkoj školi u Knjaževcu bave posredovanjem u sukobima vršnjaka, ali u saradnji i sa znanjem roditelja. To je, kažu, svakodnevni posao profesora – stručnog medijatora.

Advokat iz Negotina, Miško Đorđević predložio je da se u zaključke uvrsti i predlog za saradnju sa kolegama iz bugarskog grada Vidina, jer je njihovo i naše zakonodavstvo slično i problemi su manje-više identični.

Predstavnica NUMS-a rekla je da se medijacija primenjuje širom sveta, a da su rezultati različiti. Holandija je najduže u oblasti medijacije, Bugarska je tek na početku. U nekim zemljama, kao u Italiji sudije su u obavezi da u određenim predmetima predlažu i medijaciju, dok je to u Skandinavskim zemljama sve na bazi doborvoljnosti. Ni naša zemlje nije daleko odmakla: u 2016. medijacijom je rešeno 200 predmeta, dok, recimo u Sloveniji taj broj dostiže čitavih 5000.

Projekat je finansirala Delegacija EU u Srbiji u sklopu programa EIDHR sa 51.810,53 evra.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije