Prof. Savić: PROBLEMI RTB-a BOR NE MOGU DA SE REŠE U OVOJ GODINI!

Beograd, S.M. – Ni ministar za rudarstvo i energetiku AleksandarAntić ni premijerka Ana Brnabić nisu u pravu kada kažu da će se sudbina borskog kombinata bakra rešiti do kraja ove godine. Ova priča je mnogo složenija nego što misle političari. Da je to tako jednostavno ne bi ponovo bilo odloženo za jun raspisivanje tendera za strateškog partnrera. Slučaj RTB traje celu poslednju deceniju. Čak ni tri pokušaja privatizacije nisu uspela – smatra prof. dr Ljubodrag Savić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, a piše “Danas”. On napominje – da državni zvaničnici računaju na ulaganja strateškog parnera od 300 d0 330 miliona evra, i uz profesionalni menadžment i domaćinsko poslovanje, rešenju bar nekih od ključnih problema.

Rudnici su izraubovani, a cena bakra na svetskom tržištu je promenljiva, naglašava prof. Savić, što unosi nesigurnost kod budućeg partnera. Štaviše, otvaranje novih rudnika dugo traje. Na drugoj strani, nova topionica ne može stalno uvoziti nerentabilne sirovine. Bez prerade domaćeg koncentrata bakra strašno je teško napraviti bolji poslovni rezultat. Nije urađena ni procena vrednosti kompanije. Taj posao je otežan jer se pojavljuje više firmi, a ne RTB kao celina u državnom vlasništvu. Ugledni profesor objasnio je i štetnost predugog restruktuiranja i zaštite kompanije od poverilaca. Upravo u vremenu restruktuiranja napravljeni su i najveći dugovi, tako da je država, gde god je stigla, 2016. otpisala gotovo miljardu evra i „smislila“ UPPR. Do kraja te godine trbalo je da se uvede profesionalni menadžment, ali je konkurs produžavan kako bi na kraju i ta solucija otpala. Politika je, piše „Danas“, nastavila da razjeda kompaniju sa 5 000 zaposlenih.

-Nekada je RTB proizvodio i do 140.000, danas je to jedva 40.000 tona bakra godišnje. Za tako malu proizvodnju zaista je teško pronaći pravcog kupca. Kinezi imaju moćme kompanije iza kojih stoji država, ali, sem intresovanja, teško se odlučuju da krenu u avanturu spašavanja „Bora“ – izričit je prof. Savić.

Pitali smo i neke borske dokazane stručnjake i poznavaoce prilika da li se slažu sa profesorom Savićem, a odgvor je bio – aposlutno je u pravu, s tim što će se „tako složena priča sa RTB-om najverovantije produžiti i tokom cele iduće godine“.

 

 

 

Izvor: danas.rs

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije