Premijerka u Boru: NAJVAŽNIJE JE DA BOR I SRBIJA DOBIJAJU JOŠ JEDAN IZUZETNO VREDAN RUDNIK BAKRA I ZLATA

Bor, S.M. – Kompanija Rakita Eksplorejšn (Rakita Exploration), koja posluje u Srbiji kao zavisno društvo kanadske kompanije Nevsun Risoursiz (Nevsun Resources), započela je danas radove na niskopu novog rudnika bakra i zlata Čukari Peki u blizini Bora. Ulaganja do 2022. godine i konačnog otvaranja novog rudnika bakra i zlata, „jednog od najboljih u svetu“, iznosiće 590 miliona dolara, a ukupna investicija stajaće blizu 1,5 milijardi dolara. Ovo je saopšteno na današnjoj svečanosti kojoj su prisustvovali najviši državni funkcioneri, predstavnici Ambasade Kanade u Beogradu, kompanije Nevsun Risoursiz, poslovni prijatelji i saradnici firme Rakita.

 

-Nevsun će ovde zaposliti više od 1 000 radnika, već su uložena značajna sredstva, planovi su zaista ambiciozni u svakom pogledu, od najsavremenije proizvodnje do zaštite životne sredine i društvene odgovornosti. Sve to je dobro za Bor i Srbiju. I zato hvala Kanađanima što veruju u Srbiju i što izdvajaju toliku investiciju  – rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je kasnije, na konferenciji za medije, naglasila da je najvažnije da Bor i Srbija, pored RTB-a, dobiju još jedan veliki rudnik bakra i zlata koji će značajno puniti državnu kasu.

– Za RTB ovog meseca, kako smo i najavili, raspisujemo tender za strateškog partnera. Očekujemo jaku konkurenciju i konačno rešenje tog pitanja koje će omogućiti i opstanak svih 5 000 radnika u novoj kompaniji. Srbija će samo ove godine na 127 istražnih polja uložiti 60 miliona evra,  podsetio je ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić.

Ambasadorka Kanade u Srbiji, Kati Čaba rekla je da rudarstvo u Srbiji ima ogroman potencijal. Kanada je ponosna na Nevsun i sve što je do sada urađeno na lokaciji Čukari Peki. Država Kanada brine o tome kako njene kompanije u svetu posluju i koliko poštuju zakone i ljudska prava zaposlenih. Tako će biti i u Srbiji. Jer, Srbija obezbeđuje odlične uslove za strane investitore i mi to poštujemo.

Direktor Nevsuna, Piter Kukielski posebno je naglasio značaj početka radova na otvaranju novog rudnika u Srbiji koji je i budućnost kompanije Nevsun. Ovde je u Boru jedan od „najboljih projekata za proizvodnju bakra i zlata“ i mi ćemo, zajedno sa dosadašnjim ulganjima, ukupno investirati 1.5 milijardi dolara. Angažovaćemo i srpske firme u izgradnji rudnika, čuvaćemo izvanrednu saradnju sa lokalnom samoupravom i predsednikom opštine Aleksandrom Milikićem. Zajedno, poštujući srpske i međunarodne zakone i najviše standarde poslovanja, uspećemo u ostvarivanju ovog, obostrano izuzetno važnog projekta.

Premijerka Brnabić je odgovarajući na novinarska pitanja kazala – da će sa malinarima o svemu razgovarati kad oni prestanu sa protestima. Jer, nemoguće je, naglasila je, bežati od tržišne cene bilo kog proizvoda, a svaki ustupak bilo kome zaista nije dobro rešenje.

-Neće biti problema ni sa gradnjom borskog ekološkog kolektora. Novac je obezbeđen, ali to je posao za ovu i naredne godine, tako da će se najpre uraditi projektna dokumentacija do kraja 2018. Ostaje da iduće godine planiramo novac za tu investiciju – istakla je Brnabićka.

 

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije