PREDLOZI NAZIVA NOVIH ULICA – OD SOLUNSKIH RATNIKA DO SLAVNIH SPORTISTA

Juče je bio poslednji dan za predloge građana i pravnih lica za nazive novih ulica i trgova u Boru i selima Opštine Bor. Naši novinari su došli do nekih od vodećih predloga. Evo tih imena s kraćim obrazloženjima…

Ulica ili trg Jovana Miloševića, osam godina direktora RTB-a Bor i osam godina predsednika opštine Bor (osamdesete godine prošlog veka, zlatne godine borskog rudarstva i gradnje NGC-a i ostalih delova grada “kada je Bor godišnje gradio više stanova od Beograda”). Na primer: pod rukovodstvom Jovana Miloševića, rođenog u Brestovcu, gde je proveo ceo radni i životni vek, 1983. godine RTB je iz sopstvenih rudnika proizvodio 104.000 tona katodnog bakra, TRI PUTA više nego danas. Dobitnik je više najznačajnijih društvenih priznanja i odlikovanja.

ULICA Rajka Čukića, novinara “Politike”, publiciste i književnika koji je dugo godina pisao iz Bora o borskim rudarima i metalurzima i čije su reportaže bile ponos i dika ne samo ugledne i velike “Politike” i cele “Politikine” kuće (jedan broj tih priča objavljen je i u njegovoj knjizi “Tamo gde teku bakar i zlato”), nego i  srpskom i tadašnjem jugoslovenskom novinarstvu. Poslednju deceniju pred penziju, na zahtev urednika i rukovodstva “Politike”, preselio se u Redakciju u Beograd, gde je, kao novinar i čovek iz Bora, uređivao Privrednu rubriku. Dobitnik je Oktobaraske nagrade Bora. Sahranjen je u Boru na Novom groblju.

ULICA Miomira Milanovića, rodom iz Zlota, prvog novinara i urednika “Politike” s fakultetskom diplomom. Učio je i negovao generacije “Politikinih” noivnara. Bio je veliki rodoljub, uzor je bio i jednom Dragiši M. Stojadinoviću, Negotincu, “ratnik s kamerom i puškom”, prvom šefu Kinomatografske sekcije Srpske vojske u Velikom ratu, autoru 120 filmova iz tog rata i više najvrendijih publikacija, vojničkom učitelju Gavrila Principa…

S obzirom da se ove, 2018. u Srbiji i celom svetu obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, našli su se i predlozi da se jedna od glavnih ulica u Krivelju ili Boru nazove po solunskom ratniku Paunu Jankoviću iz Krivelja. Njegov unuk Paun sačuvao je dedin Ratni dnenvik sa Solunskog fronta i Albansku Spomenicu, originalna dokumenta od posebne vrednosti.

Predlog je i da se jedna ulica u Gornjanu ili Boru zove po Petru Strainoviću, ratniku od 1912-do 1918. iz Gornjana. Petar je postao poznat i po svom pismu u stihovima napisanom sinu u Gornjane 1918. goidne “sa fronta”, jer je tek tada saznao da su mu bugarski okupatori zvreski ubili oca i majku, a nejaki sin nekako je ostao u životu. Molio ga je da ga  zameni jer je “većma star i mnogo je, šest godina s oružjem, prepešačio okolo celog Balkana”.

Zanimljivo je da je predloženo da se jedna ulica nazove ULICA “Cerskih junaka” jer su ratnici iz ovog kraja u Velikom ratu najviše ginuli na Ceru i Kolubari, na Drini i Savi i u odbrani Beograda. Isto tako, jedna ulica u Boru mogla bi da se nazove SOLUNSKOM ili ulicom SOLUNSKIH RATNIKA, jer su ratnici iz ovog kraja vodili najteže borbe na Solunskom frontu i posebno na Kajmakčalanu. Pripadnici slavne Timočke divizije, stoji u obrazloženju, imaju i monumentalno vojničko spomen groblje u Hrisi u Grčkoj, pa zašto da nemaju obeležje i u svom, borskom kraju.

Postoje i predlozi za ulice s imenima proslvaljenog fudbalskog maga s nadimkom “Plava čigra”, Miloša Milutinovića koji je bogatu srpsku, jugoslovensku i svetsku karijeru započeo u FK Bor i sportske legende, osnivača, igrača i trenera FK Bor, Bude Gojkovića.

Jedan poznati Boranin preldožio je da se ulica pored bioskopa “Zvezda” nazove ulicom nezaboravnog direktora i zaljubljenika u svoj bioskop, Dragana Stojanovića.

Postoje i predlozi za ulice Ruskih heroja (već postoji, samo da se ozvaniči), dr Jovanovića, dugogodišnjeg lekara u tom mestu i Branislava Dimitrijevića, nekadšanjeg predsednika MZ Zlot i potpredsednika SUBNOR-a Bor.

Vredni pažnje su i predlozi sa imenima palih boraca u poslednjem ratu, 1999. godine.

Od ukupno 510, samo u gradskom ataru Bora potrebno je “izglasati” 49 naziva novih ulica i trgova koje će Komisja proslediti na usvajanje Skupštini opštine Bor, a potom i Skupštini Srbije.

 

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije