Pred Dan oslobođenja Bora: Dr MILOVANOVIĆ, PRVA ŽRTVA FAŠISTA

Bor, Momčilo Jovanović – Sutra je 3. oktobar, Dan oslobođenja Bora u Drugom svetskom ratu, ali mali broj Borana, pa i oni koji stanuju u njegovoj ulici, zna ko je dr Dragoljub Milovanović, lekar, humanista, rodoljub. Na noć 23/24. septembra 1941. godine , u porodičnu kuću ( danas je tu Centar za socijalni rad), upali su gestapovci, izvukli ga iz zgrade i poveli u svoje policijsko sedište ( preko puta sadašnje zgrade direkcije RTB-a). Ujutru, 24. septembra, građani su videli njegovo mrtvo telo ispred današnje nove direkcije Basena. Opštinska uprava dobila je nalog da ga bez porodice i javnosti sahrani. Cela porodica je istog dana, volovskim kolima, neznajući za smrt najmilijeg, nasilno prebačena u Zajerčar.

Dr Dragoljub Milovanović, prva fašistička žrtva u Boru, rođen je 1897. u Pranjanima kod Čačka. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, Gimnaziju u Čačku. Jedan je od 1.300 slavnih kaplara iz Velikog rata, prešao je albansku golgotu i bio u prvim redovima za oslobođenje otadžbine 1918. Po završetku rata, kao državni pitomac, odlazi u Francusku da završi medicinu. Tamo upoznaje suprugu Leontinu sa kojom dobija sina Jovana i kćer Anđelu. Kao lekar službovao je u više mesta u Srbiji, a 1937. dolazi u Bor, gde je prvo radio u ambulanti lokalne bolnice zadužen za Staru koloniju, Bor selo i Senjak. Bio je omiljen i cenjen u narodu, često je odlazio bolesnicima kući. I kad je rat planuo nastavio je da leči ljude u Boru. To ga je koštalo života. Njegov kolega, lekar Meljnikov prijavio ga je okupatorima da krišom odnosi lekove i sanitetski materijal u okolna sela. Brzo je uhapšen i ubijen. Dr Meljnikov je 1943. godine likvidiran od partizanskih jedinica kao nemački doušnik.

Porodica dr Milovanovića morala je po naređenju okupatora da živi u Zaječaru. Preživeli su rat samo zahvaljujući pomoći kolega dr Milovanovića. Po oslobođenju svi odlaze u Francusku. Rodbina obilazi doktorov grob u Boru, najviše bratanac iz Beograda. Iz te čestite srpske familije stradao je u ratnom vihoru i doktorov mlađi brat, Milivoje koga su „SS-ovci“ uhapsili i streljali septembra 1943. u logoru na Banjici.

Godine 2009. Udruženje potmaka starih srpskih ratnika iz Bora postavilo je spomen ploču na zgradu nove direkcije RTB-a, na uglu ulice Dr Milovanovića prema bolnici.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije