POVOLJNIJE DRŽAVNE SUBVENCIJE ZA PČELARE

Beograd, S.M. – Iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju da pčelare u Srbiji ove godine čekaju povoljnije subvencije nego lani: državnu pomoć dobiće svi pčelari koji imaju 20 do 1.000 košnica, a ne kao prošle godine kada je trebalo konkurisati sa 30 do 200 košnica. Tako su u 2018. pčelari sa 20 do 30 košnica ostali bez državne podrške. Nadoknada po košnici je 720 dinara. Registrovani pčelari treba jedino da podnesu obrazac za podsticaje i to od 15. aprila do 31. maja.

Sem novca postoje i druge pomoći: podsticaji za kupovinu pčelinjih matica, kupovinu opreme, kao i za organsku proizvodnju, za preradu i marketing i za mlade poljoprivrednike.

U Timočkoj Krajini pčelarstvo je najrazvijenije u Negotinu i okolini, gde je registrovano 15.000 košnica. U knjaževačkom kraju firma Timomed ima više od 5.000 pčelara u kooperaciji, ali i svoj pčelinjak od više stotina košnica. Najpoznatiji je bagremov med iz Negotinske Krajine koji se izvozi od Nemačke i Italije do Amerike. I Opština Negotin podstiče razvoj pčelarstva smatrajući da su med i vino u “službi” turzma, ali i razvojna perspektiva celog kraja. Posebno su značajni projekti EU koji su u u “gradu Mokranjca” premašili 100.000 evra.

 

 

Foto: Pixabay

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije