POTPISAN UGOVOR U KINI – RTB BOR DOBIO NOVOG GAZDU!

Peking, S.M. – Kako javljaju naše i strane agencije, minsitar rudarstva i energetike, Aleksnadar Antić poptisao je danas u Pekingu, u prisustvu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, ugovor za strateško parnersrstvo RTB Bor sa kineskom kompanijom Ziđing. Poptisano je još nekoliko bitnih ekonomskih sporazuma između Kine i Srbije.

-U Bor narednih šest godina dolazi blizu 1,5 milijardi dolara (1,46 miljardi). To će preporoditi istočnu Srbiju i značajno podstaći ekonomiju cele zemlje. Od 2006. do 2009. godine bila su četiri pokušaja privatizacije RTB-a, ni jedna nije uspela. Sada imamo sreću da taj problem uspešno rešimo, ali i da, sa istim partnerima, omogućimo brži razvoj Smedereva i Zrenjanina. Stići će i nove investicije, a jedna od najvažnijih je Industrijski park u Borči na 300 hektara, jedini takav u Evropi – rekao je u Pekingu ministar finansija Siniša Mali.

O ovom istorijskom poslu za RTB u Srbiji i Boru još nema zvaničnih reakcija. Kako nezvanično saznajemo, u Pekingu je i direktor RTB-a, Blagoje Spaskovski. Moguće je da će se po njegovom dolasku u Bor saznati i neke dodatne informacije koje posebno zanimaju zaposlene u kompaniji.

Zasad je sigurno da niko od 5.000 radnika neće ostati bez posla. Kako će novi, kineski menadžment organizovati proizvodnju i poslovanje to je nepoznanica, kao i to da li će neko od domaćih stručnjaka i rukovodilaca ostati da pomogne (savetuje) novog gazdu. U svakom slučaju, RTB je, kao što je poznato, u velikim nedaćama i neophodno je, bar u početku, da neko od “stare ekipe” ostane uz nove ljude iz Kine.

Ovde će, očigledno, da se, po ranijem običaju, ne čeka mnogo kako bi se rešavali glavni i najveći poslovi. Najava da će ugovor najverovatnije  potpisati krajem septembra ne samo da se obistinila, nego je stigla gotovo dve nedelje ranije. Moguće je da će i bombasta najava o kineskoj kupovini novog rudnog nalazišta  Čukaru Peki da bude brža od planirane, što je samo pouzdana pretpostavka da se – kako je juče izjavio i ministar Antić – kompletira velika svetska kompanija u proizvodnji bakra i zlata. Bor, na taj način, ponovo postaje industrijski centar ovog dela Evrope sa perspektivom koja više nego obećava. I dosadašnje polemike da li je Bor mogao i drugačije da se “izvuče” iz višegodišnje krize, pa i agonije, više nikoga ne zanimaju; da li se propušta velika prilika da se i dalje bude pod okriljem države uz projekcije naših dokazanih stručnjaka, danas, po mnogo čemu sudeći, padaju u vodu. Ostaje, izgleda, da se zagledamo u Smederevo kako bi nam bilo i lakše i s jasnijom slikom – sutrašnjice.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije