POTPISAN UGOVOR O VAĐENJU NEMAČKIH RATNIH BRODOVA IZ DUNAVA KOD PRAHOVA

Ovih dana potpisan je ugovor u Ministarstvu za saobraćaj i građevinarstvo za vađenje potonulih nemačkih brodova iz Drugog svetskog rata u Dunavu kod Prahova. Prvo će brodovi, zajedno sa eksplozivom i bojevim sredstvima biti locirani i ispitani, a naredne godine počinje i vađenje olupina. Ugovor vredan 1,5 miliona evra na tenderu je dobila srpsko-nemačko-austrijska firma Milenium Team i Mull und Partner.

Kako je izjavila ministarka Zorana Mihajlović na ovaj ugovor čekalo se 75 godina i za sve to vreme Srbija je, zbog rizične plovidbe, u proseku godišnje gubila 5 miliona evra. Kada budu izvađeni svi brodovi, njih 23, vrednost radova iznosiće 23 miliona evra.

Ovaj projekat, sem istorijskog značaja, biće od koristi i za privredni razvoj Srbije, prvenstveno za unapređenje turističkog saobraćaja.

Nemci su, bežeći od ruske vojske, 1944. godine, u operaciji “Dunavski vilenjak”, bili primorani da na području Đerdapa potope celu Crnomorsku flotu sa oko 200 manjih i većih brodova, čamaca i barži. Istraženo je da su 23 najveća broda glavna prepreka za bezbednu plovidbu posebno kad se smanjji vodostaj velike reke i prolaz suzi sa 180 na samo 100 metara. Po dogvoru sa nemačkim vlastima brodovi će, ukoliko budu izvađeni neoštećeni, pripasti Srbiji, s tim što bi se posebne vrednosti, ako se pronađu, vratile starom vlasniku.

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije