POLJSKI KONZUL O STRADANJIMA U BORSKIM RADNIM LOGORIMA 1941-1944.

Bor, S.M.  – Konzul i šef Konzularnog odeljenja u ambasadi republike Poljske u Srbiji, gospodin Pavel Sokolovski posetio je danas Grad Bor i sa gradonačelnikom Aleskandrom Milikićem razgovarao o  rasvetljavanju stradanja poljskih zarobljenika u radnim logorima Borskih rudnika u Drugom svetskom ratu i učešću poljskih doborovoljaca u Kraljevoj vojsci u otadžbini u okupiranom području Bora i Borskog okruga.

-Kroz radne i kaznene logore, raspoređene od Borskih rudnika do Kostolca, prošlo je u vreme Drugog svetskog rata više od 100.000 ljudi iz Jugoslavije, Grčke, Čehoslovačke, Poljske, SSSR-a, Mađarske, Rumunije, Italije, Holandije i Francuske. U 33 logora najviše radnika bilo je iz Srbije. U Boru i okolini na prinudnom radu u to vreme bilo je 15.000 zarobljenika. Na Novom groblju u Boru sahranjeno je oko 7000 ubijenih i umrlih pod teškim uslovima rada mađarskih Jevreja, mada je bilo i drugih nacija, pa i Poljaka. U krugu borske “Jame”, na mestu gde je bio zlogalsni, radni logor “Berlin”, svim logorašima podignut je spomenik.

Godine 1989, dr Tomislav Pajić objavio je publikaciju “Prinudni rad i otpor u logorima Borksog rundika 1941-1944.” U krugu borskog Doma zdravlja nalazi se spomenik borskom logorašu i čuvenom mađarskom pesniku, Miklošu Radnotiju.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije