POLITIČKE STRANKE: PO EVROPEJSKIM IDEJAMA (4)

Knjaževački vremeplov – od sporta do politike

Pripremio: Nebojša Đorđević

Objavljujemo seriju kraćih tekstova sa originalnim, već požutelim, fotografijama o nastanku i razvoju, o usponu knjaževačke “kaldrme” i institucija u “Srpskoj Veneciji”, gradu bogate tradicije i kulture. Ove pričice samo su uvod u kasnije veće zapise o starom Gurgusovcu, potom Knjaževcu na dve reke i više mostova, o vekovnim graditeljskim zamasima i stvaranju ambijenta koji odslikava život, vreme i događanja. Rubrika će vremenom biti dopunjavana i predstavljaće ogledalo ambicija i stvaralačkog zanosa ove znamenite srpske male a naše, fine varoši…

Aca_Stanojević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aleksa Aca Stanojević

 

Organizovana politička previranja u Knjaževcu datiraju iza 1858. godine, dotad i od tada građanstvo se u odnosu na svoj poltički  stav i simpatije priklanjaolo politici suprotstavljenih dinastija Karađorđevića i Obrenovića. Konzervativne i liberalne struje bez određenog političkog programa okupljale su svoje pristalice oko  prestoničkih uticaja  ili ideja građankog liberalzma po “evropejskom receptu”.

U osmoj deceniji XIX veka  do pojedinih intelektualaca  i zanatlija dopiru socijalističke ideje Svetozara Markovića, te je  1875. godine oformljen Klub socijalista. Za sreskog poslanika iz ove grupacije izabran je radnik Antonije Šumkarac. Tadašnja gradska vlast je bila protiv ovakvog političkog stava, pa su za građane organizovana predavanja na temu Protiv komuna i socijalizma u Srbiji.

Godina 1882. bila je izuzetno značajna u političkom životu Knjaževca jer je formiran Mesni odbor Narodne radikalne stranke, prve politike stranke u Srbiji koja je objavila svoj program (1881.). Predsednik odbora bio je Nikola Pavlović, potpresednik Aleksa – Aca Stanojević, a blagajnik Ljuba Božinović. Uz njih bilo je još 11 članova. Ova partija je bila na vlasti u Srbiji prvih pretnaestak godina XX veka, a Aleksa Stanojević je  bio njen potpresednik i jedna od najuticalnijih ličnosti u zemlji.

kuca-acestanojevica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuća Ace Stanojevića

Gotovo istovremeno u gradu je oformljen i odbor Liberalne stranke, koja će imati važnu ulogu u   političkom životu grada. Iz redova liberala narednih godina izabrana su dva poslanika – trgovca, Vojislav Milošević i Jelenkoa Stefanović.

Odvajanjem od Narodne radikalne stranke, 1901. godine, formiran je odbor Samostalne radikalne stranke. Njeni čelnici bili su Jovan Magošević, predsednik, Lj. Živković, Ljuba Stojanović i Ljuba Davidović.

Mesni odbor Socijaldemokratske partije osnovan je 1904. godine, a predsednici su bili Krsta Nešić, obućar, a potom Sreten Marković Puškar.

Demokratska stranka u Knjaževcu nastala je 1919. godine spajanjem Samostalne radikalne stranke sa Naprednom strankom, dok je Mesni odbor Narodne seljčke stranke formiran iste godine, ali je ostalo samo na tome, jer program ove partije nije privukao ozbiljniju  pažnju građanstva.

Knjaževc nekad

 

 

 

 

 

 

Panorama starog Knjaževca

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije