POLA VEKA “TIMOČKOG VUKA”

Zvonimir Pavković, prvi profesionalni amater istoka Srbije

Autor: Dragić Đorđević, Knjaževac – Knjaževčanin Zvonimir Pavković, još kao gimnazijalac, opredelio se za umetnički rad. Uzor je pronašao u delima Vuka Stefanovića Karadžića, zbog kojeg je dobio i nadimak „Timočki Vuk“.

– Tako se predstavljam jer sam rođen u Timočkoj krajini i prikupljam, kao i on, narodne umotvorine. Počeo sam iz srednjoškolskih dana, a ove godine obeležio sam poluvekovni jubilej amaterskog umetničkog bitisanja. Kada me pitaju zašto nisam otišao u glumce profesionalce,  kažem:- Bolje biti prvi u svom selu, nego zadnji u gradu.

Tako je Pavković, nastavnik srpskog jezika, rodom iz Štipine kod Knjaževca, ostao veran ovom kraju. Poznat kao narodni umetnik, sada penzioner, proglašen i zvanično za najboljeg “profesionalnog amatera” u oblasti narodnog stvaralaštva. Dobitnik je niz značajnih priznanja, između ostalih, Majske nagrade Knjaževca za izuzetan doprinos kulturi, nagrade za životno delo i Zlatne značke KPZ Srbije. U 50 godina „smeštena“ je i decenija u KUD-u penzionera “Sunčana jesen”, sa kojim je ostavrio najmanje sto nastupa u ulozi voditelja, pripovedača, recitatora, gluma, pesnika… Igrao je “Timočkog Vuka”, “Kako su me oženili”, “Solunca”, “Ranjenog hajduka”, “Tamo daleko”, “Lapot”, “Kafanski život”, “Žal za mladost”, “Mitke i Koštana” i preko sto ostalih predstava.

Zvonko Pavkovic Timocki Vuk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U 2016. godini, 27. septembra, obistinio mu se san da nastupi na festivalu “Zlatno doba” u organizaciji lista Glas osiguranika u Beogradskom dramskom pozoristu. Odigrao je tragičnu monodramu “Lapot” na timočkom dijalektu uz „pratnju“ gajdaša Jordana Vasiljevića, jedinog  aktivnog gajdaša sa knjaževačkog prostora. I ove godine pojaviće se na istom festivalu i, po običaju, pobrati spontane aplauze beogradske publike. Jer, njegova kazivanja i izvorni zvuci Stare planine nikog ne ostavljaju revnodušnim.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije