Podsećanja: DIZAJNER TOPLICA U NOVOM KORITU PRAVI CENTAR SVETA

Ako su Rimljani na Staroj planini, u reonu Zaglavka,  otvarali rudnike i pravili zlatni i srebni nakit zašto i mi ne bi mogli isto to, i puno više od toga, da uradimo i oživimo danas opustele srpske krajeve, kaže dizajner svetskog glasa Toplica Ignjatović na privremenom radu u malenom, prlepom slovenačkom selu Olimje

STARA PLANINA, 17. januar 2011.- 14. maj 2016. – B. Filipović – Da  nije igrom sudbine, pre četiri decenije, zagazio u maleno slovenačko selo Olimje pokraj Rogoške Slatine, svetski priznati dizajner Toplica Ignjatović sa Stare planine i vrletnog Novog Korita, pitanje je da li bi postao čuven u dizajniranju stakla i keramike. Slovenci su odmah prepoznali darovitog Srbina pružajuću mu sve uslove kako bi izučio staklarski zanat i kako bi se jednog dana vratio u svoj Zaječar i tadašnji na daleko poznati “Kristal”. Nakon zanatske škole upisuje se i kao student generacije završava beogradsku Akademiju primenjenih umetnosti. Godine 2002. “Kristal” od moćnog giganta odlazi u stečaj, a Toplica se vraća u Olimje, gde ga dočekuju raširenih ruku. Kako i ne bi, ponovo, sa dragocenim iskustvom iz “Kristala”, dolazi im vrhunski stručnjak. Tamo je i danas. Turisti iz celog sveta grabe se za njegove suvenire. U rodno Korito dolazi svake godine sredinom oktobra i dovodi poslovne ljude iz više zemalja i slovenačke prijatelje. Domaćin je manifestacije “Šipurijada”.

-Ko zna šta bi se desilo da  se 1970. godine odnekud nije pojavio Srboljub Srba Cvetković, otac akteuelnog premijera Mirka Cvetkovića, Korićanin i direktor tadašnjih rudnika “Nemetali”. Naša deca tada nisu htela da se školuju u Sloveniji, nije vredela ni stipendija. Siba je pronašao mene. Danas je došlo vreme da se odužim zavičaju. Imam projekte kako da se osnuje više radionica za proizvodnju unikatnih umetničkih predmeta od stakla i porecelana. Planinsko bilje i plodove nećemo ostavljati da trunu. Vratiće se Korićani u svoj selo i – krenuti u novi život- uveren je Toplica.

Rimljani su na ovim prostorima još pre 2.000 godina imali oko 200 radionica za proizvodnju nakita od zlata i srebra.  Miodrag Velojić iz susedne Repušnice objavio je, na osnovu verodostojnih podataka, knjigu o tom vremenu.

-Čvrsto verujemo u Toplicu i njegove projekte. On će ovde do 2012. otvoriti prve radionice i školu za talentovanu decu. Pomoć sa više strana već stiže. Novo Korito će za 11,12 godina dobiti prvog gradonačelnika – Toplicu Ignjatovića. Kasnije ćemo postati i centar sveta. Kad je maleno Olimje sa našim Toplicom pre dve godine proglašeno najlepšim selom Evrope, zašto i Korito ne bi moglo da se pročuje po svojim izumima, radionicama, fabrikama hrane i ljudima- priča najpoznatiji Korićanin, 92- godišnji Božin Jovanović.

A tamo u Olimju seljaci prave čokoladu i pivo, gaje nojeve i jelene, uzgajaju borovnice i pečurke. Tamo dolaze gosti iz celog sveta da igraju golf, kupuju ukrase od stakla i keramike. Uživaju u čarima prirode. Stara planina i Novo Korito, ceo reon Zaglavaka do bugarske granice, još su lepši i tajnovitiji. Treba ih, veli Toplica, samo probuditi i vratiti im život . Nedaleko, u ovom ataru, na Staroj planini, pre tri,četiri meseca, započeta je gradnja tri velelepna hotela sa 450 postelja. Narednih pet godina, prema usvojenom projektu, država Srbija izgradiće niz skijaških staza, žičara, veštačkih jezera, luksuznih hotela… I zato će, podseća Toplica, ovde biti centar sveta.

Izlečiti “belu kugu”

U Zaglavku 1948. godine živelo je 10.569, a prema popisu iz 2002. u celom tom kraju ostalo je 2.370 duša. “Bela kuga” u Timočkoj krajini hara više od 100 godina. Između 1991. i  2002, za tih 11 godina, nestao je jedan manji grad veličine Zaječara. Neuporedivo je manje rođenih, nego umrlih. Zato “belu kugu”, kaže i naš sagovornik, treba lečiti turizmom i prozvodnjom zdrave hrane.

( Ova reportaža objavljena je u Pravdi 17. januara 2011. godine, i zato pitanje: kako je danas, u maju 2016, jesu li se ostvarili, bar delom, Topličine ideje i snovi? Šipurijada je postala tradicionalna, u Novom Koritu je kao i ranije, možda je više ljudi, uglavnom penzioneri dolaze i ostaju u zavičaju, nema onih “slovenačkih radionica”. Ima zato na Staroj planini i hotela, i skijaških staza, izgrađen je ceo “Mali Kopaonik”. I nastavlja da se gradi. – Malo sam preuranio sa Koritom, čekamo da se otvori granični prelaz i dovrši obećani put, država je garant, ali bićemo centar sveta, Bože zdravlja – naglasi nedavno Toplica poslendji put kad smo se videli u Minićevu.)

                                                                                                                       

NA FOTOSIMA: Toplica Ignjatović na putu Novo Korito- bugarska granica sa projektom za novi centar sveta…

Toplica Ignjatović sa svojim Korićanima (prvi sdesna, do njega, Božin Jovanović) na “Šipurijadi 2010”

Postavljanje kamena temelja za centar sveta u Novom Koritu, oktobar 2010.

Krajolik Zaglavka, i danas je usamljen…

Novokorićani okupljeni na “Šipurijadi” 2010.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije