PODMLADILI SE 36. „SUSRETI NOVOKORIĆANA“

Zaječar, S.M. – Rođeni Novokorićani rasuti svuda po Srbiji i svetu okupili su se juče po 36. put zaredom dokazujući da se verno čuva i neguje svoje poreklo i tradicija. Ovoga puta u Zaječar na druženje stiglo je 65 nekadašnjih građana Novog Korita (Opština Knjaževac) i njegovih potomaka. Okupljanje je započeto, kao i uvek, himnom Novokorićana „Raslo mi je badem drvo“, a potom je predsednik Udruženja, Slavoljub Slavče Živković održao besedu.

-Danas su stigli i naši rođaci i prijatelji iz mnogih gradova, ali i iz Slovenije. Ima nas više nego lani, smo se sada – podmladili. Vidim do sada najviše dece i omladine na ovom prelepom skupu, što je pouzdan znak da se ne zaboravljamo i razmišljamo o svom selu i svojim ljudima. Ponovo su sa nama i naši stalni gosti i prijatelji, novinari Brana Filipović, Stojan Todorović i Rade Stojčić, kao i predsednik bratskog, zavičajnog Udruženja Torlaka Timoičana, dr Dejan Krstić. I oni su deo našeg Novog Korita koje je osnovano negde u drugoj polovini 18. veka. Po popisu iz 1833. imalo je oko 40 kuća, 2002 bilo je 360, 2012. – 218 stanovnika. Danas je stanovnika manje od sto, kuća sa žiteljima – još manje. Mi se, ipak, ne damo, ostajemo uz naše rodno Korito ma gde bili – podsetio je Živković.

Minutom ćutanja odata je pošta osmorici preminulih Novokorićana između dva susreta. Kasnije, u pričama, posebno je spominjan legenadarni građanin novog Korita i celog sveta, Božin Jovanović koji je i osnivač ove manifestacije i jedinog takvog, samostalnog, zavičajnog, udruženja u Timočkoj krajini.

Veselje je nastvaljeno uz narodnu muziku i razgovore starih drugara i „zemljaka“ u najboljem rapsoloženju s obaveznom porukom: „Vidimo se i dogodine, 8. septembra“.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije