Pismo direktoru Zijina: OPOZICIONI ODBORNICI U BORU SUMNJAJU U MOGUĆE POLITIČKO DELOVANJE U BIVŠEM RTB-U BOR

Bor, S.M. – U pismu upućenom Long Jiu, generalnom direktoru Ziijin Bor Copper, desetoro odbornika opozicionih stranaka u Skupštini Grada Bora, daju “punu podršku svim planovima za unapređenje rudnika i metalurškog kompleksa, što će stvoriti perspektivu za još veće zapošljavanje radnika i prosperitet Bora i Srbije”. Da bi se to postiglo, naglašava se, neophodna je komunikacija sa svim relevantnim strukturama Grada Bora, kao i sa svim političkim predstavnicima građana… “Mi predstavljamo najznačajniji deo opozicije koja je na proteklim lokalnim izborima od 24.000 izašlih birača dobila blizu 10.000 glasova. Očigledno je da imamo legimitet i zato se obraćamo kako bi dobronamerno ukazali na podozrivost i neke sumnje”.

Na današnjoj konferenciji za medije lokalnog Saveza za Srbiju, posebno je istaknut sadržaj pisma u kojem se kaže da je direktor Zijin-a “sigurno upoznat da je Skupština Grada donela odluku o otpustu 1,44 milijare dinara duga RTB-u i da je veliki broj naših građana sa nezadovoljstvom primio tu vest.

-Pošto ne znamo Vaš stav o tome, značilo bi nam da ga imamo – stoji u pismu. – Imamo informacije da se od Vaših radnika zahteva da prisustvuju predstojećem mitingu Aleksandra Vučića u Boru. Pojedini funkcioneri vladajuće, SNS stranke, zaposleni na rukovodećim mestima u vašoj firmi koriste razne ucene kako bi radnici potpisali svoje prisustvo na tom skupu. Ova vrsta mobinga posebno se ispoljava u TIR-u. Kakvo je Vaše mišljenje o tome? Podsećamo da je u Srbiji zakonski zabranjeno političko delovanje u preduzećima. Pre Vašeg dolaska u RTB, kao verovatno i danas, svi rukovodioci su morali da budu članovi SNS. Oni su sa tih pozicija vršili strašne pritiske na radnike i njihove porodice da glasaju za SNS. Smatramo da bi sada tome trebalo da dođe kraj i da se radnici isključivo vrednuju prema radu i radnim rezultatima. Dosadašnjim zalaganjem pokazali ste da ste društveno odgovorna kompanija, a profesori Tehničkog fakulteta imaju samo reči hvala za vaše interesovanje za buduće mlade stručnjake. S obzirom da imamo još dosta materijala za razgovor verujemo da ćete uspostaviti komunikaciju i sa nama.

– Novi većinski vlasnik RTB-a nije kriv što je naša SNS vlast obećala a nije ispunila obećanje da RTB, nakon dobijanja strateškog partnera, ostaje u vlasništvu Srbije, ali verujemo da je interes Zijina da, sem profita, ostvari i dobru saradnju sa svim predstavnicima građana – rekao je na današnjoj konferenciji za medije, Dragan Marković, lider lokalne Narodne stranke.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije