Opozicioni odbornici zahtevaju hitnu sednicu Skupštine grada Bora o prekomernoj aerozagadjenosti

Objavljujemo u celini informaciju sa današnje konferencije za medije odbornika opozicionih stranaka u Skupštini grada Bora:

Kao odbornici u Skupštini grada Bora imamo pravo i obavezu, kako prema građanima koji su nam na lokalnim izborima 2018. godine ukazali poverenje, tako i prema onima koji to nisu učinili, ali nisu krivi za problem aerozagađenja, da uputimo zahtev lokalnoj vlasti za sazivanje posebne sednice Skupštine grada Bora.
Na toj sednici odbornici bi imali mogućnost da razmatraju problem aerozagađenja, kao i potencijalne ekološke probleme, pre svega u zoni otvaranja novog rudnika-Čukaru Peki.
Tražimo da se na samoj sednici odbornicima i građanima Bora i borskih sela, od strane relevantnih ustanova i institucija prezentuje pravo stanje oko zagađenja, ali i zdravlja građana.
Predlažemo da među pozvanima budu: Institut za rudarstvo i metalurgiju koji vrši merenja kvaliteta vazduha u Boru, predstavnici Tehničkog fakulteta, predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine, predstavnici privrednog društva ZIJIN, predstavnici Instituta za javno zdravlje Srbije- dr Milan Jovanović-Batut i drugi.
Nakon toga skupština bi, na osnovu mišljenja relevantnih stručnjaka, imala obavezu da zauzme stav i preduzme korake u cilju zaštite građana od zagađenja, imajući u vidu da lokalna vlast nije iskoristila zakonom predviđenu obavezu i da se zagađenju nije ozbiljno pristupilo, ni od strane lokalne vlasti ni od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine.
Smatramo da se moramo svi uključiti u rešavanje problema i zato je ovaj naš korak pružanje ruke onima koji svoju obavezu nisu ispunili.
Insistiramo na ozbiljnosti i odgovornosti, pre svega gradonačelnika Milikića i predsednika Skupštine grada Dragana Žikića.
Kao odbornici imamo puno pravo da preduzmemo u interesu svih ove korake i zahtevamo od vlasti da ovaj apel i pruženu ruku prihvati.

 

 

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije