Opozicija u Boru: POSKUPLJENJA SU NEREALNA, VAZDUH JE OPET ZATROVAN!

Bor, S.M. – Građani Bora i okolnih sela nalaze se pod dvostrukim udarom aktuelne vlasti: nerelanim poskupljenjima komunalnih usluga i sve većom, nesnošljivom zagađenošću vazduha. Nagomilani gubici u Toplani i Vodovodu, uz gašenje Apoteke Bor, pokazuju da ova vlast, koja je preslikana od prethodne, gura Bor u provaliju, a mnoge građane direktno u ruke javnih izvršitelja! Na primer, informacija o poslovanju javnih preduzeća čiji je osnivač grad Bor za prva tri meseca ove godine pokazuje poražavajuće rezultate, istaknuto je na dašnjoj konferenciji za medije i u posebnom saopštenju Odborničke grupe Ujedinjeni za Bor – Savez za Bor uz napomenu da je Vodovod iskazao gubitak veći od 23 miliona, a Toplana 155 miliona dinara. Da ne spominjemo prošlogodišnje frapantne gubitke. Povećanje cene grejanja za 17% (sa 91 na 106 dinara po metru kvadratnom) je neopravdano! Pitamo vlast da li ima konkretan plan za Toplanu?
Pitamo se i – zašto ova lokalna vlast nije branila interese građana nego je, slušajući diktat centralne političke vlasti, oprostila milijarde dinara duga RTB-u. A to su bili budžetski prihodi prikupljeni od borskih poreskih obveznika. Tim novcem mogla je da se ozdravi i Toplana i Vodovod. Sad su im navodno krivi direktori, i to njihovi direktori. Velika je odgovornost čelnih izvršnih nosilaca vlasti, ali, i još veća, odbornika koji čine vlast u Skupštini grada.
Pre prodaje RTB-a Bor, i lokalna i republička vlast, obećavali su rešenje ekoloških problema, hvalili se novom topionicom i Fabrikom sumporne kiseline, obećavali izgradnju Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Neki su, u izbornim kampanjama, obećavali čak i pecanje u Borskoj reci.
Poslednjih meseci svedoci smo svakodnevnog povećanog zagađenja – rečeno je na konferenciji. – Danas je Bor najzagađeniji grad u Srbiji! Da li su, samim tim, i građani Bora, zajedno sa RTB-om, “poklonjeni” novim gazdama? Tražimo odgovor zbog mladih, zbog naše dece koja ne zaslužuju ovakvu ekološku sliku! Ne zaslužuju i dalje ekološko staradanje ni građani Slatine, Oštrelja, Brezonika, Velikog Krivelja. Gde su inspekcijske službe, gde je odgovornost? Tražimo da vlast pokaže ugovor o prodaji RTB Bor da bi Borani videli koje su obaveze vlasnika, a koje države? Ako taj ugovor nije potpisao Blagoje Spaskovski, a nije, ko je onda?
Odbornik u Skupštini grada, Dragan Marković, konstatovao je da mladi ne odlaze više iz Bora samo zbog egzistencije i traženja posla, nego i zbog ekološki nezdrave životne sredine. To je istina, naglasio je, koja nas svakodnevno okružuje i od koje ne možemo da se krijemo, niti da je ulepšavamo oporbanim političkim manipulacijama.

…………………………

Lokalni Savez za Srbiju zakazao je za sutra, u 19 sati, ispred marketa “Maxi” u ulici Moše Pijade, razgovor sa novinarima i građanima o “alarmantnom zagađenju vazduha u Boru”.

 

Na fotografiji: Selo Slatina, nadomak Bora, često je izloženo topioničkom dimu

 

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije