Opozicija ima reč: Kuda se kreće Bor? Budžet sve tanji!

Bor – Sednica Skupštine grada Bora, koju je aktuelna vlast zakazala za petak, 25.12.2020. godine, pravi je pokazatelj kuda se kreće brod zvani Bor. Izveštaj o izvršenju budžeta grada za period januar-decembar 2020. godine daje nam sliku katastrofalnog stanja u kome se nalaze Bor i javni sektor. Prihodi nisu ostvareni ni sa 50% ( 47,88% ). Po njihovoj projekciji na kraju godine izvršenje će biti manje za oko 945 miliona dinara u odnosu na drugi rebalans. Na početku godine krenulo je sa planiranim budžetom iznad tri milijarde dinara! Ovo je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije Narodne stranke i Vlaške narodne stranke – Ujedinjeni za Bor, s napomenom da je planirani budžet za 2021. godinu, kada se uračunaju svi prihodi, dve milijarde i 277 miliona dinara. Na osnovu iskustva iz 2020. teško da će se i ostvariti. Kapitalnih projekata nema ni na vidiku.

Posebno je naglašeno da se gubici Toplane i Vodovoda povećavaju. Nema jasnog nagoveštaja da se po pitanju njihovog smanjenja nešto ozbiljno radi. Vlast koju, uz neke izuzetke, već desetak godina čini ista ekipa ljudi koja odlučuje, to ne dotiče. Apelovali smo i apelujemo da se ozbiljnije pogleda stanje u preduzećima i ustanovama i zaustavi njihovo propadanje.

Slom Apoteke Bor kao da nikoga iz vlasti nije pogodio.

Vlast je došla na ideju da onim građanima, koji se iz poznatih razloga, isključuju sa sistema grejanja, naplate 30% od pune cene grejanja. Kako su došli do tog procenta nisu objasnili. To nije u redu, niti će na taj način Toplana stati na zdrave noge.

Predlažemo, istaknuto je na današnjoj konferenciji, da se za javni sektor u Boru donese svojevrsni UPPR. Tim planom bi se dala šansa Toplani i Vodovodu da se oporave. Bor i Borani to zaslužuju, jer su žrtve raznih igara celokupne vlasti. Zaslužuju to i radnici koji nisu krivi za nagomilana dugovanja. Vlast je ta koja je odgovorna zbog ovog stanja i odbornici koji glasaju za negativna poslovanja ovih preduzeća i time „pokrivaju“ izvršnu vlast.

Lokalna vlast u Boru nije htela da prihvati amandman na budžet kojim se, zbog rasterećenja medicinskih radnika u vreme pandemije, predvidelo izdvajanje 12 miliona dinara za zapošljavanje tri lekara i pet medicinskih sestara. Zato su povećali sredstva iz budžeta za prevoz putnika i đaka za trećinu iako je opao broj putnika, pogotovo učenika, zbog aktuelne situacije sa kovidom 19. Više od 10% budžeta se planira za tu stavku. Previše, bespotrebno, pa i neshvatljivo ukoliko se ne zna kome će pripasti toliki novac. U stvari, sve se zna – konstatovano je na današnjem skupu.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije