Odličan nastup borskog KUD-a na smotri u Vićenci

S.M. – Kulturno-umetničko društvo Bor proteklog vikenda putovalo je na smotru folklora u italijanski grad Skio, koji se nalazi u okrugu Vićenca. Pored Borana, na ovoj manifestaciji učestvovalo je još pet ansambala iz Trsta, Vićence, Skia kao i iz opštine Teslić iz Republike Srpske.

Susreti folklornih družina okupili su više od hiljadu gostiju, naših zemljaka koji žive i rade u Vićenci. Priredba je održana u sportskoj hali koja je bila tesna za Srbe iz dijaspore željne druženja, pesme i igre, kao i zvukova i mirisa zavičaja.

Borsko kulturno-umetničko društvo predstavilo se bunjevačkim igrama, odlomkom iz opere „Ero s onoga svijeta“ i vranjanskim igrama. Sve je pratio orkestar KUD-a, a Anja Jovanović je izvela i pesmu na vlaškom jeziku „ Mandra mea cu carpa mura“. Publika je Borane nagradila dugotrajnim aplauzom i dobrim pohvalama.

„Bili ste najbolji“, rekao je sutradan umetnički rukovodilac folklornog ansambla „Kruna“ iz Skia Mića Nikolić, koji nije skrivao ponos što je i sam nekada bio igrač borskog KUD-a.

Zadovoljstvo uspehom i kvalitetom nastupa borskog KUD-a iskazao je i Dragan Petrović, rukovodilac Kulturno-umetničkog društva Bor.

„Radujem se našem uspehu i nastojim da uvek pokažemo dobru igru, uvežbane pokrete, raznovrsnu i maštovitu koreografiju. Tako ćemo uvek privlačiti nove, mlade članove koji na svakoj probi izgube onoliko energije koliko bi izgubili da odigraju dve fudbalske utakmice. Želimo da mlade, bar za trenutak, odvojimo od društvenih mreža i pokažemo im privlačnost zvuka i ritma narodne muzike“, ističe Petrović.

Okupljanje folklornih društava treći put zaredom organizovalo je Udruženje Srba iz Skia „Kruna“ čiji je predsednik Boban Petrović.

„Srpska kulturna organizacija „Kruna“ ima oko 300 članova. To su naši zemljaci koji ovde žive i rade, neki duže od 20 godina. U Vićenci i okolini danas je više od 15 hiljada Srba koji su došli iz domovine tražeći bolje uslove za život. Naša deca danas ovde završavaju škole, neka i fakultete i dobijaju bolja radna mesta, ali smo i dalje duboko vezani za naš kraj. Udruženje je nastalo iz punkta dopunske srpske škole koja predstavlja naš temelj. Program rada obrazovne srpske institucije „Sveti Sava“ finansira Ministartsvo prosvete Republike Srbije. Zahvalni smo srpskim vlastima što nam pomažu da naša deca imaju mogućnost da uče srpski jezik, istoriju, kulturu i tradiciju, jer nam je važno da očuvamo naše korene i običaje“, ističe predsednik Udruženja Boban Petrović.

On dodaje da, pored folklornih, organizuju i sportske skupove na kojima je se okuplja pedesetak ekipa iz okruga Vićenca koje se takmiče u košarci, fudbalu, rukometu i ostalim sportovima.

“Kruna je kuća svakog od vas”, istakao je Petrović na smotri folklora kojoj su prisustvovali i Milan Milićević, načelnik opštine Teslić i Igor Babić, konzul BiH u Milanu, pružajući podršku očuvanju srpskog duha u dijaspori.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije