ODBRANIMO STARU PLANINU I – SELO RAKITA

Bor, D.F. – Da se gradi gde ne treba i gde nije preka potreba, i ne samo u gradovima, primer je pisma koje je danas dobila Redakcija Solaris medije od aktiviste inicijative “Odbranimo reke Stare planine”, Marjana Ristića. On nam je poslao obilje novinskog i ostalog materijala kako bi se, napominje, urpkos očiglednoj medijskoj blokadi , uključili u odbranu Stare planine od “investitora koji ni od koga ne prezaju”. Ovi, nedodirljivi “beogradski investitori”, nastavljaju da u malom selu Rakita, na jugu Srbije, po svaku cenu grade mini-hidrocentralu. Kako opširno pišu pojedini prestonički mediji, izgradnjom tog objekata uništila bi se lokalna reka sa bogatim biljnim i životinjskim svetom. Meštani se još od začetka te ideje bune i protestuju zahtevajući da se radovi obustave kako bi se izbegao još jedan ekološki udar s posledicama po ceo taj kraj. Problem je eskalirao juče ujutru kada su radnici obeležili privatni posed za gradnju centarle, mada ta parcela, smatraju meštani, nije predviđena za gradilište. Aktivisti inicijative “Odbranimo reke Stare planine” nalaze se na licu mesta i nisu spokojni, jer napetost raste i mogući su incidenti. Veći broj policijaca, javljaju mediji, stoji po strani ne preduzimajući konkretne mere.

Desimir Stojanov, predsednik Mesne zajednice sela, ljut je na privatno obezbeđenje koje otvoreno preti meštanima. – Oni hoće na silu da nastave radove, nije ih briga za mišljenje naroda – izjavio je Stojanov novinarima.

Investitor, međutim, smatra da je morao da dovede obezbeđenje “jer se preti radnicima koji rade svoj posao”.

Za danas je najavljen dolazak sindikalnih rukovodilaca Policijskog sindikata Srbije, a već je bio bugarski konzul sa kojim meštani, izgleda, nisu pronašli zajednički jezik. Očekuje se i energičnija reakcija Zavoda za zaštitu prirode čiji su stručnjaci pronašli zaštićene vrste na spornoj reci i u okolini. Na održanom protestu ispred zgarde opštine Babušnica dogovoreno je da se nastavi borba za očuvanje “svoje reke i prirodnih dobara Stare planine”.

Zimska idila – Papratska reka u srcu Stare planine; foto: S.M.

Nije ovde, čini se, toliki problem ko je dobio tapiju da gradi mini centralu u selu Rakita (spominje se suprug poznate političarke!), nego je u pitanju odluka Vlade Srbije da se na najvećem zaštićenom parku prirode, na Staroj planini, izgradi 60 malih hidroelektrana. Tako bi neke od najlepših i najčistijih planinskih reka u Srbiji dobile isušena ili posve drugačija korita. Postoji i opasnost da se, nakon izgradnje centrala, ostane bez zdrave pijaće vode kojom se sanbdeva ovaj kraj. Reke bi promenile svoj tok, a grad Pirot bi oskudevao u pijaćoj vodi.

Sredinom ove godine, proverili smo, obelodanjena su mišljenja profesora Šumarskog fakulteta i stručnjaka Zavoda za zaštitu prirode u Nišu po kojima nema valjanog opravdanja za ovaka potez države bez obzira što se teži čistijoj energiji. Jer, postoje, smatraju oni, i drugi izvori čiste i zdravije energije, a gradnja centrale u Rakiti – na primer – dovela bi do veće štete nego do koristi. Vlada je rešila da prirodna bogatstva, koja su zajedničko dobro, preda u ruke privatnicima, a oni, posle, mogu sa tim da rade šta god im padne na um.

Pošto se ovaj vladin projekat već sprovodi na nekoliko reka na Staroj planini, nije na odmet upozoriti – da će, na ovaj način, naša zemlja, ako se ovaj poduhvat nastavi, izgubiti sto odsto planinskih reka. Za uzvrat, dobio bi se, ni manje ni više, oko jedan procenat od ukupno potrošene električne energije. Zato su pokrenute peticije; nazadovoljnih je i građana i stručnjaka, institucija i nevladinih organizacija, sve više.

– Maleno selo Rakita samo je jedan od primera. Stara planina jeste ogromno nacionalno dobro, biser među planinskim lepoticama Balkana i Evrope, i gubljenjem njenih vodotokova – gubimo i deo sopstvenih, najdragocenijih resursa. Još gore je ako se taj “pelcer” prenese – a čini se i to – na ostale delove zemlje – rekli su nam najiskusniji ekološki aktivisti u Boru, gradu koji je do samo pre tri godine bio najveća ekološka bomba ne samo u Srbiji, i kroz koji i danas protiče najzagađenija, apsolutno mrtva, Borska reka.

 

 

Foto (naslovna): Youtube/ prtsc

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije