Odbornici jedinstveni: I DRŽAVA I GRAD MORAJU NAJHITNIJE REŠAVATI EKOLOŠKU KATASTROFU BORA – ZAGAĐENJE JE NEIZDRŽIVO!

Bor, S.M. – Početak današnje skupštinske debate nije bio okrenut punjenju i trošenju gradskog budžeta kako je i planirano, jer je gradonačelnik Aleksandar Milikić odmah pokrenuo najaktuelniju temu u poslednje vreme – prekomerno aerozagađenja Bora i okoline.

-Zagađenje evidetno postoji i mora efikasnije da se rešava. Ovakva ekološka slika ne može da opstane – rekao je gradonačelnik.

– Poslao sam nedavno pismo direktoru kompanije Zijin i zapretio krivičnom prijavom. I čim dobijem odgvor to ću brzo uraditi. I danas je Bor bio pod velikim udarom zagađenja. Juče je tri sata stajala topionica. Ni Ministarstvo ekologije ne reaguje dobro. Jer, nama i našoj deci je najbitnije čisto nebo. Problem zajednički moraju da rešavaju i grad i država. Pre dva dana bio sam kod ministra rudarstva Antića i predao sam mu rešavanje problema oko Zijina u pet tačaka, jedna je kontrola kvaliteta materijala koji se tope.

Reagovao je odbornik Narodne stranke Dragan Marković podsećajući da je prekomerno zagađenje vazduha prisutno najmanje godinu dana i da je vlast, suočena i sa izborima, obećavala brže i kvalitetnije rešavanja ove ekološke katastrofe. Zašto nije jedna sednica gradske skupštine posvećena samo toj temi? Zašto se govorilio da opozicija čini politizaciju kad god spomene problem zagađenja životne sredine, a reklo bi se da je sve suprotno. Republički inspektor je na odmoru – ko ga zaemnjuje dok se građani bukvalno guše u zatrovanom dimu – naglasio je Marković dodajući da je i pitanje u kakvom je stanju topionica prodata kineskom partneru za koju je, ne zaboravimo, predsednik Republike rekao da je “čudo”.

Odbornik SNS-a Vladan Novović je konstatovao “da je dolaskom kineske kompanije u Bor povećana aerozagađenost i da nije bilo zagađenja nakon završetka topionice”.

Govoreći o budžetu, gradonačelnik Milikić je kazao “da je gradska kasa veoma stabilna, a da je rebalans neophodan zbog prolongiranja plaćanja obaveza firmi odlukom Vlade zbog koronavirusa”.- Ne valja, istakao je Milikić, što je upravo sad stigla naplata za dug Apotekarske ustanove (od 648 miliona dinara ukupnog minusa odbijena je kamata od 160 miliona dinara) koji je napravljen još pre deset godina.

Dragan Marković, dr Predrag Balašević, Srđan Marajnović i Milivoje Janošević zahtevali su odgvore, kako su naveli, na pitanja koje duže vreme čekaju konkretne odgovore: zašto je olako RTB-u otpisano 2,5 milijardi dinara budžetskih para i zašto je aerodrom isto tako predat državi kad je realno očekivati da će postati rudnik i grad Bor od toga neće imati koristi; zašto se ponovo baca (sad više od 10 miliona dinara) za neuspelo renoviranje Doma kulture u Gornjanu, zašto se dve i po godine čeka na otvaranje dečjeg vrtića u NGC-u; zašto opet prokišnjava i propada dvorac Karađorđevića kad je u njegovu obnovu uloženo 360.000 evra; zar nije mogao manje da se plati projekat rekonstrukcije bolnice; zbog čega je najnoviji rebalans najviše pogodio kapitalne investicije, recimo izgradnju vodovoda u Gornjanu, Bučju i Tandi? Posebno je apostrofirano pitanje odgovornosti u Apotekarskoj ustanovi, jer posledice su i veće od finansijskog kolapsa –  radnici su ostali bez posla. I može li se znati kolika je tačno materijalna korist grada od kompanije Zijin?

Odgovori su da se gradnja vodovoda u selima nastavlja iduće glodine, da je došlo do zastoja sa dobijanjem dozvola za rad obdaništa u NGC-u, da se u Gornjanu zbog loših radova na Domu kulture sprovode istražne radnja, da je sa Zavodom za zaštitu spomenika u Nišu pokrenuta akcija ponovne adaptacije i upotrebe dvorca Karađorđevića, da se za sport i kulturu izdvaja više para nego ranije, da se nakon mnogo godina rekonstruiše vodovodna mreža u glavnoj gradskoj ulici, da je preuređen prostor u objektima na Savači i da je usvojena strategija razvoja turizma. Za projekat rekonstrukcije bolnice javila se samo jedna firma. Sport i kultura neće biti ugroženi najnovjim rebalansom. Neki odgovori verovatno će sačekati sledeću sednicu.

Kada je usvajan predlog odluke o ukidanju Apotekarske ustanove, čulo se i to da je po izveštaju budžetskog inspektora iz 2012. godine samo nabavkom preparata za mršavljenje prouzrokovana šteta od 23 miliona dinara. Zanimljivo je da gradske službe nemaju mnoge verodostojne podatke o radu i propadanju Apotekarske ustanove “jer tamo odavno nema ni organa upravljanja ni rukovodilaca”.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije