Od naredne godine u Boru grejanje na gas i solarnu energiju

Bor, S.M. – Na danas završenom Međunarodnom kongresu o klimatizaciji, grejanju i hlađenju, održanom proteklih dana u beogradskom Sava Centru, rečeno je da su Bor i Pančevo prvi gradovi u Srbiji koji će od iduće godine koristiti solarnu energiju i gas za zagrevanje stanova. Čulo se da će Bor na taj način postati primer u zagrevanju koje je najstabilnije i najsigurnije za ceo  energetski sistem. O tim i još nekim bitnim temama iz ove oblasti posebno su na Kongresu govorili Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, kao i predstavnici tela Ujedinjenih nacija, Evropske banke za obnovu i razvoj, Sekretarijata Energetske zajednice i drugi brojni eminentni stručnjaci iz ove oblasti.

Na ovom skupu pozdravljeno je i zalaganje gradonacelnika Bora Aleksandra Mlikića za prelazak na efikasnije i ekološki zdravije izvore toplotne energije. Podsećanja radi, Milikić je nedavno izjavio da je gradnja nove savremene toplane u Boru prioritetna kapitalna investicija.

Očekuje se da će projekat zagrevanja gasom i solarnom energijom u Boru biti potpomognut od strane Republike, kao i evropskih institucija.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije