Nove knjige: NIJE LI STIGLA ZORA PRE ZORE?

Bor, S.M. – Ovaj autor je sačinio još jedan izbor, i koristeći svoje pravo da to objavi u knjizi,  i to pod naslovom “Zora stiže pre zore”, prethodno je prelistavao novine “Borski problem” u kojima je godinama sarađivao. Tema je gotovo uvek ista – problemi. A na našem golom otoku problemi ne otiču nego pritiču, i svi su – najveći. U knjizi su samo neki od njih. I to oni najapsurdniji. Ovako je u pogovoru “Satirični podsetnik”, borski književnik borski Milen Milivojević video najnoviju knjigu magistra ekonomije i plodnog pisca Jovana G. Stojadinovića, rođenog 1947. “o kojem pre te godine nema pisanih podataka”. O knjizi su govorili, u ime izdavača “Srbskog kulturnog centra Ćirilica” iz Beograda, Miloš Đošić, te Simonida Gavrić i Vesna Tešović.

-Činom (njegovog, Jovanovog) rođenja svi su bili prijatno iznenađeni sem srećne majke koja je, po svemu sudeći, od ranije znala da je trudna. Po prispeću u svakodnevicu odmah je zaplakao, što znači da mu je delić sekunde bio dovoljan da shvati našu privrednu i društvenu situaciju. Prisutni su uzalud pokušavali  da ga smire, mada ni sami nisu nalazili razloge za optimizam.

Eto, upravo tako, pisac opisuje svoj dolazak na svet i (u podužoj humornoj besedi) o sebi i svom delu.

Da li je zora stigla pre zore možda je odgovor u aforizmu: Srbija će 2025. postati član Evropske unije ako do 2023. stekne nezavisnost. Ili je nešto treće u pitanju?

Knjiga je posvećena Svetu Spasiću, Nebojši Grahovcu i srbskoj ćirilici.

U Narodnoj biblioteci u Boru sinoć je Jovan G. Stojadinović predstavio i svoj Spomenar maturanata metalurškog odeljenja Tehničke škole u Boru 1965/66.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije