NEMAČKI KOLAČI S LEŠNIKOM IZ NEGOTINA

Dobrila Filipović

 

U jesen 2007. zasadili smo 11, šest godina kasnije još sedam hektara lešnika najkvalitetnijih sorti: rimska, istarska i romana. Želeli smo da dokažemo da je lešnik i u našim uslovima, posle borovnice, najunosnija voćka. Danas smo, sem proizvodnje, razvili i preradu, otkup i prodaju. Može lepo da se zaradi, samo mora i da se vodi računa o sortimentu, navodnjavanju, novim tehnologijama. Bez struke i znanja teško je postiću uspeh. Ovako govori menadžer u porodičnoj firmi “Vladejić – Negotin”, Danijel Vladejić.

Otac Đorđe, podstaknut izvanrednom dugogodišnjom prodajom uvozne keramike, suve građe i vodovodne instalacije, uz kozmetični salon, rešio je sebi i sinovima, Danijelu i Damiru, da zasadi po šest hektara lešnika, najviše u celoj Timočkoj krajini. Iako su 2014. godine poplave uništile ceo rod, stigle su subvencije i krediti od države i Opštine Negotin. Čim je kriza prevaziđena, posao je proširen nabavkom italiajnskih mašina za preradu. Nedavno je otvorena i otkupna stanica. Vladejići  najviše snabdevaju naše trgovine, ali i strano tržište od Nemačke i Švajcarske do Amerike. Sirov, pečen i mleveni lešnik u vakumiranom pakovanju je hit. Tražen je i lešnik u ljusci od pola kilograma.

-Prilgođavamo se probirljivom tržištu i sa cenama i ambalažom. Nemci, na primer, najradije kupuju mleveni lešnik jer je izvanredan sastojak u pravljenju kolača. Dobili smo najpotrebnije sertifikate, posedujemo i ISO 9001, kao i zadovoljavajući standrad HACCP sistema.Uostalom, voćarstvo je perspektivno u Srbiji, s tim što smo mi zaokružili ceo proces, od njive do trpeze. Naravno, ne zapostavljamo ni najsavremeniji marketing. Eto, pogledagjte reportažu od prošle godine “Moje selo” na Pink TV, bilo je 7.500 pregleda. Da li ćemo uvećavati proizvodnju, moguće je, sve zavisi od cene i tržišta – kaže naš domaćin.

Stručnjaci prognoziraju da će narednih 20 d0 30 godina tržište EU biti “gladno” za lešnicima, i tu je naša šansa. Sadašnja cena je 6,7 evra za kilogram osušenog lešnika. Po hektaru se, zavisno od starosti zasada, dobije dve do tri tone, što garantuje sigurnu zaradu. Ranije je naša konditorska industrija uvozila 95 odsto lešnika, danas je već drugačija slika. Domaćinstva u Vojvodini zasade prosečno dva hektara.

-Savetovali smo se kod stručnjaka u negotinskom Zavodu za poljoprivredu i saznali da je kod lešnika sve lekovito, od kore i lišća do cveta i ploda. Zato je ovo koštunjavo voće oduvek bilo omiljeno, naročito u doba Rimljana. Danas se najviše proizvodi u Italiji, Turskoj, Grčkoj, SAD, pa zašto ne bi mogli i u Negotinskoj Krajini. Naših 18 hekatara je u našem Miloševu, negujemo plantažu, đubrimo, okopavamo, upotrebljavamo i mašine. Ništa ne prepuštamo slučajnu – ističu Vladejići.

 

PRIVATAN BIZNIS – NEZAOBILAZAN OSLONAC RAZVOJA NEGOTINA

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije