Nema više čekanja: KINEZI SVE BLIŽI „BORU“

Već je izvesno da će uskoro Kinezi i zvanično razgovarati o sudbini RTB-a Bor i da smo sve bliži „smederevskom receptu“ uprkos poslednjim trzajima pod plaštom navodnog poboljšljnja poslovanja i izlazka iz dugogodišnje proizvodne i poslovne agonije.

Bor – Beograd, S.M. – Da li šestomesečna dobit srpskog kombinata bakra najavljuje toliko željeni preokret u njegovom poslovanju, s obzirom na nedavnu izjavu da je RTB za pola ove godine ostvario pozitivu od 6,5 miliona dolara bez amortizacije. Poslovično obazrivi ekonomisti nisu skloni da poveruju u „prekonoćna čuda” sadašnjeg poslovodstva RTB-a. Ali zato pravo rešenje za „Bor” naslućuju u vesti o poseti ovom kombinatu ambasadora Kine u Srbiji Li Mančanga, direktora „Hestila” Song Sihaija i privredne delegacije kompanije „Čajna pauer”, koja je prethodila izjavi direktora RTB-a, Blagoja Spaskovskog. Iako nije bilo nekih pouzdanijih naznaka u onome što je saopšteno javnosti, neki su skloni tvrdnji da se „Boru” sprema recept „Smederevo”. Drugim rečima, „priprema se teren” da neka kineska kompanija preuzme RTB „Bor”, kao šo je nedavno „Hestil” preuzeo „Železaru Smederevo”. Ovo je konstatcija iz „Politikinog“ teksta od minulog vikenda u kome Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta naglašava „ da se ne bi iznenadio da su već počele pripreme za strateško partnerstvo sa NEKOM kineskom kompanijom, bilo da je reč o kupoprodaji ili zajedničkom ulaganju“.

S obzirom na istražene rudne resurse, kao i postojeću infrastrukturu, Kinezima bi odgovaralo da ulažu u našu sirovinsku bazu bakra, kako u postojeće tako i buduće rudnike. Topljenje bakra uz rudarska okna je drugo pitanje, ali je prvo i najvažnije – da nedavna poseta kineskog ambasadora i privrednika te zemlje RTB-u ne mora da znači i početak širih i značajnijih razgovora o sudbini „Bora“. Ovakvi kontakti tek se očekuju i to brzo, što je od koristi i jednima i drugima, i što se ništa suštinski ne menja.

Kinezima nije nepoznat RTB-e i njegova nezavidna situacija ( već su pre dve, tri godine snimali deo rudarskih potencijala), od proizvodnje do poslovanja i posebno konačno nerešene prezaduženosti. Kolika će cena bakra na svetskoj berzi biti u budućnosti teško je sa sigurnošću tvrditi, ali je sigurno da neće pasti s prosečnog nivoa od 5 000 dolara za tonu katoda. To je za aktuelni RTB mala cena, ali za ozbiljnu firmu kakve su velike kineske kompanije ne bi trebalo da predstavljnja opasnost. Jer, u RTB-u se decenijama pozitivno poslovalo i sa tri i tri i po hiljade dolara, ča i nižom cenom. U tim vremenima i proizvodnja je cvetala, bila je tri do četiri puta veća od sadašnje. Nije se spominjala, kao danas, ni tolika korupcoija i kriominal, javašluk, nerad, ogromni bespotrebni troškovi. Na primer, najnoviji menadžment je za svojih poslednjih osam godina napravio više od 600 miliona duga, nije mrdnuo od restruktuiranja, a više godina se radilo se rekrodno visokim cenama bakra. Istovremeno, iinvesticije od 400 miliona dolara ne daju očekivane rezultate, kako u rudarstvu tako i u novoj nedovršenoj metalurgiji .Štaviše, nagoveštaji o lošem radu nove topionice su sve ozbiljniji, čak se u stručnim krugovima najavnjuju i nemale posledice izazvane nestručnošću i neodgovornošću. Prošlomesečno smanjenje plata od 2o odsto za sve inženjere, njih više stotina, nije ništa drugo nego zebnja zbog nastalih i dolazećih nedaća.

-Molio bih premijera da mi odgvori: Kako se to RTB-e Bor, pod zaštitom i podrškom Vlade Srbije, zadužio 400 milioina dolara a nije ni tehnološki završen projekat Nove topionice, zašto se nije ispoštovao Biznis plan koji je predviđao proizvodnju od 80.000 tona katoda, a danas nije ni polovina ispunjena, kako će se ostavriti sgtrateški zadaci kad se UPPR ne zasniva na relanim osnovama – upitao je, nakon premijerovog ekspozea, narodni poslanik, dr Branislav Mihajlović, naučnik saradnik u RTB-u. Mnogi zvaničniic, pa i MMF, prognoziraju i buduće poslovanje RTB-a s gubicima. Zato je i zaključak „Politikinpog“ novinara za dublje razmišljanje i prmeijeru i svima u državnoj vlasti, jer lakonska rečenica na poslednjoj Skupštini Srbije Aleksandra Vučića – odgvor poslaniku Mihajloviću – ne uliva optimizam, niti je blizu objektiovnog: – Zašto ne rekoste da je dobit u RTB za šest meseci 6,5 miliona, kazao je on usputno, mada je, pre toga, u ekspozeu, naglasio da se „ RTB Bor mora menjati jer dosadašnja preksa nije dobra“. Vučić je u ekspozeu 2014. isto tako naglasio „ da je menadžment RTB-a loš“ i – Spaskovskog nije ni pipuno, a imao je mali milion razloga. Na to ga je upozorio i BLIC od subote ističući: „RTB uskoro raspisuje konkurs za novog direktora, a očekuje se da Blagoja Spaskovskog, poznatog po menjanju partija i brojinim skandalima, zameni stranac“. A taj stranac, prema našim izvorima, najverovatnije dolazi na razgovore iz prijateljske Kine. Najkasnije za tri nedelje, a recept Smedereva je, samim tim, tako blizu. Pokušaj Spaskovskog da još jednaput izmanipuliše sve redom, sad sa navodnim ohrabrujućim rezuzltatima, izgleda da je samo poslednji trzaj da se što duže ostane na državnim jaslama. I svaki dan odugovlačenja reševanja pitanja Bora – nosi i neviđeni štetu u svim sgmentima života ove nekada ugledne kompanije koju su, opšte je poznato, politika i tajkunzacija dokrajčili. Nego, da ne zaboravimo kraj „Politikinog“ opširnog teksta nazslovoljenog „Borba za Bor“…

-Ali, tu nije kraj podužeg spiska neizvesnosti koje su pred „Borom” i Srbijom. Zato su članovi Fiskalnog saveta za veće smanjivanje broja zaposlenih od predviđenog. Sada je u „Boru” zaposleno 4.729 ljudi, a u narednih osam godina ovaj broj bi trebalo da se smanji za 1.229. U ovom dokumentu se navodi da na kraju otplatnog perioda na spisku zaposlenih RTB „Bor” može da bude samo manje od 3.500 imena. UPPR-om je predviđeno i uvođenje profesionalnog menadžmenta. Kako se navodi u ovom dokumentu, tender, odnosno javni poziv, biće raspisan u drugoj polovini ove godine.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije