Negotinski lider u proizvodnji jabuka

Dobrila Filipović –  Na periferiji Kobišnice, lepog i uređenog sela negotinske opštine, nalazi se savremena plantaža jabuke, vlasnika Saše Nedeljkovića koji još uvek živi i radi u Švajcarskoj. Velika ljubav prema rodnom kraju i želja da se i u zavičaju, kao i razvijenom zapadnom svetu organizuje moderna proizvodnja hrane, opredelili su ovog ambicioznog i preduzimljivog meštanina da podigne čudesnu plantažu jabuka, ali i da primeni sva najsavremenija agrotehnička rešenja.

-Voćnjak se prostire na površini od oko 11 hektara i podignut je uz logističku podršku Delta Agrara, lidera u proizvodnji hrane u ovom delu Evrope. Radovi su započeti 2014. godine, priseća se Marko Trokić, direktor NTS Food doo, preduzeća osnovanog za gajenje i plasman jabuke sa ove plantaže.

Preko Delta Agrara obezbeđen je sadni materijal, sistem za navodnjavanje, kap po kap, mreža za protivgradnu zaštitu. Sredstva su obezbeđena preko Investicionog fonda iz Švajcarske koga je za ovu svrhu formirao sam vlasnik, Saša Nedeljković. Prema prvobitnoj računici i projektu trebalo je uložiti 30.000 evra po hektaru, ali se taj iznos u toku realizacije posla povećao na blizu 50.000 evra. Bilo je potrebno izgraditi bunare za navodnjavanje, podići trafo stanicu, a ovaj kompleks poseduje i sopstvenu meterološku stanicu.

Marko Trokić, direktor NTS Food doo

-Sada su voćke u petoj godini rasta pa je ostvaren prinos od 50 do 80 tona po hektaru u zavisnosti od sorte jabuka, kaže Marko Trokić. Berba je završena uz angažovanje i po 25 sezonskih radnika dnevno tokom septembra i oktobra. Sve količine ovogodišnjeg roda, kao i prethodnih godina, odmah je sa imanja preuzeo Delta Agrar, koji kasnije klasira i distribuira rod. Sa plantaže je ubrano oko 500 tona mirisnih žutih i crvenih jabuka sote delišes, greni smit, gala koje će se naći u prodaji velikih trgovinskih lanaca ili će biti izvezene na inostrano tržište.

Ono što ne ide na ruku negotinskim proizvođačima je niska otkupna cena.

-Ove jeseni cena je 35 dinara po kilogramu za prvu klasu jabuka, 15 dinara za drugu i samo 5 dinara za treću klasu. To je i razlog što ne proširujemo zasad, mada smo planirali plantažu na 70 hektara. Ta investicija čeka bolje dane kada će cena porasti, jer bi optimalna bila 50 dinara po kilogramu za prvu klasu, ističe naš sagovornik.

Sada ovo preduzeće ima dva stalno zaposlena radnika i inženjera voćarstva. Ako bi se zasad proširio, zaposlio bi se veći broj ljudi na održavanju počev od orezivanja, ukljanjanja korova, razvlačenja protivgradne mreže, zaštiti od prolećnih mrazeva i primeni antifrost sistema.

Iz negotinskog kraja i dalje se mnogi odlučuju za odlazak u inostranstvo. Kobišnica je nekada imala 5.000 stanovnika, a sada su mnoge velelepne kuće sa po jednim ili dva starija člana domaćinstva. I osnovna škola u ovom selu skoro je pred zatvaranjem. Ipak, Marko Trokić, diplomirani pravnik po obrazovanju, smatra da još uvek nije sve izgubljeno. Negotinska opština pomaže određenim podsticajnim merama, pre svega kroz subvencije za kupovinu mehanizacije potrebne za voćarstvo. Istina, postoje i opštinski planovi za meliorizaciju i obezbeđivanje vode iz Dunava bez čega nema ozbiljne poljoprivredne proizvodnje.

Kobišnica

Sigurno je da danas, kao i ranije, nije lako zaustaviti migracije u zapadne zemlje. Zbog toga odluka Saše Nedeljkovića da svoj kapital zarađen u belom svetu uloži u rodni kraj i postane lider u voćarstvu može se meriti sa podvigom. Nije mu teško da svakog meseca dođe iz Švajcarske i da uvek pita da li postoji neka nova ideja za proširenje proizvodnje u voćarstvu ili drugoj grani.

 

DIJASPORA I BIZNIS – ULAGANJA U NEGOTINSKU KRAJINU

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije