Negotin: Mere podrške investicijama u agrar

Dobrila Filipović –  Sa novcem zarađenim u inostranstvu, uz podršku države Srbije i lokalne samouprave, u opštinu Negotin može se vratiti deo mladih koji sada žive i rade u zapadnoj Evropi. Svake godine pojavi se po neki novi povratnik koji odluči da podigne novi zasad voća, vinove loze, da se bavi pčelarstvom ili uzgojem lekovitog bilja. Na ovoj ideji u Regionalnoj agenciji za razvoj (RARIS) radi se od 2013. Svake druge godine organizuje se promocija potencijala za razvoj biznisa u istočnoj Srbiji kako bi se motivisali budući povratnici.

Podsetimo da je protekle godine zemljoradnička zadruga “Primula Veris” iz Jabukovca dobila 7,3 miliona dinara bespovratnih sredstava za nabavku opreme na konkursu “Petsto zadruga u petsto sela”. Sredstva je obezbedila Vlada Republike Srbije, odnosno kabinet ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj Milana Krkobabića.

Opština Negotin je u 2019. godini raspisala nekoliko konkursa kojima obezbeđuje podršku u sprovođenju agrarne politike. Ukupan iznos novca je oko 40 miliona dinara.

Prema rečima predsednika opštine Negotin Vladimira Veličkovića, ovi i slični projekti su od velike važnosti za celu Negotinsku Krajinu, jer podstiču povratak i mlađih i starijih, privremeno zaposlenih u zapadnoj Evropi. Uz podršku lokalne zajednice, mogu na svom imanju da započnu robnu proizvodnju hrane. Očekuju se novi povratnici koji će uložiti i svoja sredstva u savremeniji i profitabilniji razvoj poljoprivrede u opštini Negotin. Za takvu politiku obezbeđuju podršku i ministarstva poljoprivrede, turizma i saobraćaja, rekao je Veličković.

Opština Negotin je u ovoj godini raspisala konkurs za dodelu sredstava registrovanim domaćinstvima i to po više osnova. Od 13. maja do 11. juna trajao je javni poziv za aplikaciju u oblasti kalcifikacije zemljišta, pri čemu su troškovi ovog posla priznavani u celosti. Ono što je negotinskim proizvođačima bilo privlačno su podsticaji za podizanje novih zasada vinove loze. Maksimalan iznos bio je 500 hiljada dinara po hektaru. Podsticaji su se mogli ostvariti i za sektor proizvodnje mesa, mleka, voća, povrća, cveća, kao i za gajenje žitarica, uljarica, aromatičnog i začinskog bilja s tim što većina podsticaja je bila od 40 do 70 odsto investicije. Program podrške obuhvatao je i nabavku priplodnih grla, mašina i opreme za novodnjavanje. Konkretno, negotinska opština je podržala kopanje bunara i bušotina za navodnjavanje parcela u iznosu od 50% vrednosti posla.

Krajinskim domaćinstvima bila su dostupna sredstva za povećanje konkurentnosti u proizvodnji, preradi, skladištenju i pakovanju proizvoda. I u ovim oblastima podsticaji su iznosili 50% troškova. Mogućnost korišćenja subvencija odnosila se i na oblasti razvoja ruralnog turizma, u istom iznosu.

Podsetimo i da je u novembru bio raspisan javni poziv za davanje u zakup državnog zemljišta. Period zakupa je dugoročan i za većinu parcela obuhvata period od deset godina.

Pčelinjak u okolini Negotina

Pored lokalnih, poljoprivrednicima su dostupni i nacionalni, kao i programi podrške Evropske unije. Krajem decembra biće raspisan poziv za dodelu subvencija za kupovinu traktora i drugih poljoprivrednih mašina. Zahtevi se mogu podnositi od 3. januara naredne godine, najavljeno je iz Uprave za agrarna plaćanja. Setimo se da je ove godine nabavljeno oko 2200 traktora iz uvoza, ali ova mera podrške odnosi se na mašine sklopljene u Srbiji. Subvencije će iznositi najviše 800 hiljada dinara po traktoru.

U saradnji sa USAID-om, Vlada Srbije nastoji da obezbedi povoljnije uslove kreditiranja srpskih poljoprivrednika. U tu svrhu obezbeđeno je 90 miliona dolara kredita sa povoljnom kamatom. Važno je znati da proizvođači mogu banci da obezbede garanciju kroz hipoteku nad njivom ili kućom. Period otplate kredita je 12 godina. Posebne pogodnosti odnose se na žene i mlađe poljoprivrednike do 40 godina starosti.

Trenutno je otvoren treći poziv za podnošenje zahteva za odobravanje IPARD podsticaja za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.

Predmet ovog javnog poziva su investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi u vezi sa izgradnjom, kao i nabavkom nove opreme i mehanizacije. Obuhvaćeni su sektori: mleka, mesa, voća i povrća, jaja, grožđa.

Zahtev za odobravanje projekta može se podneti samo u okviru jednog sektora za jednu ili više investicija.

Rok za podnošenje zahteva je od 26 novembra 2019. godine do 24 februara 2020. godine

Po ovom javnom pozivu opredeljena su sredstva u iznosu od 5.412.941.299 dinara, a visina podsticaja je 50%, odnosno 60% prihvatljivih troškova za investicije u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama.

Minimalan iznos podsticaja koje korisnik može da ostvari u okviru svih sektora je 10.000 evra, maksimalni podsticaj u okviru sektora voća i povrća, sektora mesa, jaja i grožđa milion evra, dok u sektoru mleka korisnici mogu da ostvare podsticaj i od dva miliona evra.

Trenutno se IPARD II program sprovodi kroz dve mere pod nazivom Mera 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i Mera 3 – Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva. U okviru ovog programa postoje još  četiri mere čija je priprema u toku.

Iz ovog pregleda jasno je da mnogo više treba uraditi na zaštiti oznake geografskog porekla i brendiranju proizvoda. Takvu obavezu u negotinskom kraju sebi su postavili proizvođaći meda. Oni žele da u saradnji sa stručnim službama zaštite poreklo i specifičnost bagremovog meda.

Izvesno je da broj robnih proizvođača hrane raste, kako u negotinskom kraju, tako i ostalim delovima republike. Ipak, još uvek je malo onih koji su otišli da rade u inostranstvo, a doneli su odluku da svoj kapital iz Evrope ulože u savremenu proizvodnju hrane u svom radnom kraju. Mere podrške investicijama u agrar uticaće, možda, da još neko među njima donese ovakvu životnu odluku.

 

DIJASPORA I BIZNIS – ULAGANJA U NEGOTINSKU KRAJINU

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije