Nazivi novih ulica u Boru: PORED AJNŠTAJNA – UDARNICI, DIREKTORI, PARTIZANSKI BORCI…

Bor, S.M. – U četvrtak, 30. januara, na zasedanju Skupštine Grada Bora, nakon dužeg vremena, naći će se i konačno usvajanje predlog Komisije za nazive novih ulica u gradskom i seoskom području. Iako je bilo mnogo predloga da jedan od najvećih Titovih saboraca i revolucionar, Moša Pijade, ostane bez sadašnje glavne ulice u centru grada, to se nije desilo. Štaviše, veliki broj Titovih boraca dobio je svoje ulice, a i jedna nova ulica u Slatini ubuduće zvaće se Titova. Komisija je, iako je uglavnom reč o sporednim ulicama, prihvatila predloge građana za imena ulicama i najvećih srpskih, jugoslovenskih i svetskih velikana. Susrećemo se, primerice, sa naučnicima Isakom Njutnom i Ajnštajnom, Teslom, Rudjerom Boškovićem. Dolazi se i do posleratnih udarnika: Vitomira Dragomirovića, Slavka Miletića, Slave Petrovića. Nisu zaboravljeni ni prvi pronalazač bakarne rude Pavle Meždinović,te geološki inženjer Feliks Hofman, istaknuti inženjeri i direktori Bratislav Dunjić, Nikola Krtinić, Drago Čeh. (Nejasno je zašto je dugogodišnji uspešni direktor RTB-a i predsednik Opštine Bor, Jovan Milošević “premešten” u rodni Brestovac iako je ceo radni vek proveo u Boru). Tu je i niz naših najpoznatijih književnika, istorijskih ličnosti, velikana iz Velikog rata: Arčibald Rajs, Milunka Savić, Nadežda Petrović. Svoje ulice dobijaju i zaslužni kulturni pregaoci ovog grada, Vane Živadinović zvani Bor i profesor Jaroslav Kandić. Tu je i čuveni arheolog, dr Dragoslav Srejović, otkrio je Romulijanu u Gamzigradu, ali i popularni sudija Pera Zlatković, osnivač Udruženja “Veseli probirači”. Četiri ulice nosiće imena poginulih boraca ovog kraja iz 1999. godine u NATO bombardovanju.

U Brestovcu, na primer, setili su se borskih i srpskih fudbalskih legendi: Bude Gojkovića, Miloša Milutinovića, Momčila Djokića (učesnik Svetskog prvenstva u Montevideu). U ovom selu ili sve više predgrađu Bora, ulice dobijaju i Saša Gligorijević i Milan Dimitrijević Dimitrika. Zanimljivo je da će Brestovac, kao retko koje, a možda i jedino mesto u zemlji, imati i Novinarsku ulicu. U obrazloženju Komisije stoji da je to zbog Udruženja novinara u Boru koje, nažalost, godinama nije aktivno. U Donjoj Beloj Reci najviše ulica je sa imenima učesnika NOB-a, dok će trg u Oštrelju dobiti ime po Nikoli Pašiću. U Šarbanovcu recimo naći će se i ulice prof. Tomislava Pajića i Petra Mađarevića, svetskog prvaka u podobranstvu, kao i ulica “Devetorice brata Adamovića”, učesnika Velikog rata. Zlot se setio Božina Jovanovića, učiteljice Rade Vojvodić, Nikole Tesle, Francuskih rodoljuba, Janka Ursuljanovića, više boraca NOR-a, mnogih glumaca, pisaca, slikara. Zloćani će, eto, imati i ulicu poznatog fudbalera Rajka Mitića, ali i Šabačku ulicu. U Gornjanu preovlađuju ulice loklanih tradiiconalnih naziva. Slatina će imati i ulice pevača Branka Olara i Krčobe.

Kada se sve sabere, utisak je da je u odabiru naziva bilo malo, ne presudno, i politike, što i nije čudno ako znamo u kom vremenu živimo.

 

 

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije