NASLEDNICI ČUVENOG VELJE DVOGLAVCA

„Ložači Srbije“, bajkeri Minićeva, jedna vrela priča

Objavljeno u sklopu projekta „Knjaževac i Stara planina: Ljudi, vreme, život“ koji sufinansira Opština Knjaževac

Knjaževac, avgusta, Brana Filipović –  Osnovani su 7. jula 2010. godine u Minićevu, imaju više desetina članova, na okupljanjima i moto – skupovima dođe ih na stotine. Prepelave minićevsku dolinu i Timočku krajinu, skrase se u svojim prostorijama i u Domu kulture nekadašenjeg Kreljevog sela, tamo gde ih toplo dočekuju i druže se kao s rodom najrođenijim. Nedavno, na godišnjicu osnivanja, bilo je nezaboravno: svirale su rok grupe iz Pirota, Bora i Zaječara, veselje su začinili neizbežćni knjaževački trubači, ko god je došao imao je ručak, nazdravljalo se lepoti i darovima minićevskih sokaka i domaćina, prijateljstvu i iskrenoj želji da ceo ovaj kraj zablista starim sjajem.

– Nije to fraza, svi smo kao jedan: čak planiramo porjekat  „Dva točka nisu dva života“ kako bi poboljšali bezbednost saobraja.Učestuvjemo i organizujemo akcije pošumljavanja, čišćenja i umivanja Minićeva, doborovljno se javljamo u akcijama davanja krvi, odlazimo kolegama u prijateljima na moto-revije i skupove u Paraćin, Kraljevo, na Borsko jezero. Najviše se sami snalazimo za novac, mada nam od sveg srca pomažu opština i Mesna zajednica Minićeva, u prvom redu naš nerazdvojni drugar, Slvoljub Milanović Barbul. Svi smo kao jedna složna porodica – priča nam Sandra Ivanović, predsednica Kluba „Ložači“.

Devetog jula, na godišnjicu i proslavu, došlo je celo Minićevo sa okolinom. Najveću pažnju privukle su borilačke veštine i stari, već zaboravljeni sportovi. Predsendica Sandra „obarala je ruke“ muškarcima, bacala gume, nadvlačila konopac…

– Tradicionalno organizujemo bajkerske igre u znak sećanja na našeg čuvenog Velju Dvoglavca koji je posle oslobođenja bio prvak sveta u motociklizmu. Eto, Minićevo je imalo i pravake planete u sportu čime ne može svako da se pohvali. Ovo je mesto narodnih heroja, revolucionara, pisaca, naučnika, pesnika i novinara, profesora i lekara, velikih ljudi. Na nama bajkerima je da ih pratimo u stopu i nezaboravljamo ih – podseća Sanja.

 

– Minićevski „Ložači“ imaju i svoju krsnu slavu, Svetog Jovana letnjeg. To je i povod da se uskoro ponovo sjate u centru „svoje baze“, u njima najlpšoj, varoši Minićevo.

ložači tekst

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije