Narodna stranka: Zagađenje u Boru nemoguće je sakriti

Objavljujemo u celini današnje saopštenje Gradskog odbora Narodne stranke u Boru.

Jula meseca smo upozorili gradonačelnika na obavezu koju ima prema građanima Bora i okolnih sela vezano za konstantno zagađenje. Podsetili smo ga da je lokalna vlast bila dužna po Zakonu da donese kratkoročni akcioni plan i preduzme mere radi zaštite zdravlja ljudi i u cilju smanjenja rizika, jer evidentno postoji opasnost od prekoračenja jedne ili više graničnih ili ciljnih vrednosti za pojedine zagađujuće materije koje su utvrđene aktom iz člana 18. stav 1. Zakona o zaštiti vazduha.
Ništa od toga nije preduzeto. Vlast je ostavila građane na milost i nemilost zagađivača.
Jasno je da se ćuti, jer su oni parama građana izgradili Topionicu koja očigledno ima velike mane. Svoju krivicu žele da sakriju.
Republički Inspektor za zaštitu životne sredine g-đa Emila Tošić se ne oglašava. Načelnik Borskog upravnog okruga mr Vladimir Stanković ćuti.
Po povratku iz Kine, gradonačelnik Milikić je nakon sastanka sa direktorom „Zijin Bor Cooper“ Borane obavestio da će se u budućnosti pratiti i vršiti monitoring kada je u pitanju zagađenje u Boru a da će se direktor Long Ji direktno obraćati medijima vezano za aerozagađenje.
Ovom prilikom, poštovani sugrađani, želimo da vam, na osnovu informacija koja smo dobili od radnika Topionice, prenesemo sledeće:
Prvi problem, vezano za prekomerno zagađenje, je što Topionica radi sa većim kapacitetom (70 t/h) od projektovanog (maksimalno 60 t/h).
Drugi problem je što je u fabrici sumporne kiseline došlo do začepljenja (I i II etaža) i iz tog razloga ne može povući gas. Zato gas ide u vazduh!
Da bi se stanje dovelo u normalno mora se zaustaviti proces. Popravka traje minimum 5 dana. Takođe , mora se ispoštovati projektovani kapacitet šaržiranja.
Imajući u vidu da se zagađenje ne smanjuje (građani Bora, Slatine, Brestovca su očevici), očigledno je da su ovo glavni razlozi zašto nas stalno truju.
Takođe, jasno je da gradonačelnik Milikić, po ustaljenom maniru, svesno obmanjuje građane i štiti zagađivača. Zadivljen putovanjem u Kinu, i još uvek, pod utiskom džipova bez tablica pomoću kojih je došao na funkciju koju ne zaslužuje.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije