Narodna stranka Bor: Zašto vlast ćuti pred slomom javnog sektora?

– Iako godinama upozoravamo na loše stanje u javnom sektoru u Boru, vlast, uz neke izuzetke, to ne dotiče. Apelovali smo i apelujemo da se ozbiljnije pogleda stanje u preduzećima i ustanovama i zaustavi njihovo propadanje, jer već deset godina jedni te isti ljudi grčevito drže sve poluge lokalne vlasti. Oni su, zajedno sa svojim nalogodavcima iz Beograda, i najodgovorniji i za apsolutno bespotrebni i po državu i narod štetnu prodaju Basena Bor – rečeno je na današnjoj konferenciji za medije Narodne stranke u Boru, uz napomenu da “slom Apoteke Bor kao da nikoga iz vlasti nije pogodio. To što će stotine miliona dinara duga, indirektno, vraćati građani Bora nije dovoljan signal da se spreči, sve verovatnija, katastrofa još nekih firmi u javnom sektoru.

Kontinuitet ove vlasti (od 2010. godine), istaknuto je, ne oslobađa odgovornosti dosadašnje skupštinske većine. Period od deset godina zaista nije mali, ali za sve to to vreme javna komunalna preduzeća „Toplana“ i „Vodovod“, ni jednu godinu, nisu završila u plusu. Naprotiv. Stotine miliona duga se gomilaju i predstavljaju omču oko vrata celom Boru. Nije sve ni u rukovodstvima, pogotovo radnici nisu krivi, u pitanje je čista greška u sistemu. Vlast je ta koja je odgovorna i posebno odbornici koji glasaju za negativna poslovanja ovih preduzeća i tako „pokrivaju“ izvršnu vlast.

-Nije novost kada kažemo da je u prva tri meseca Toplana u minusu 175 miliona dinara, ta da je sveukupni gubitak iz ranijih godina milijardu i šest stotina pedeset šest miliona, da su kratkoročne obaveze 2,57 milijardi dinara. Gubitak je iznad visine kapitala – 788 miliona dinara. Preko 200 korisnika se u ovoj godini isključilo sa sistema grejanja, što je zasigurno alarmantan podatak – rekao je Dragan marković, predsednik Narodne stranke Bor. Da li treba pomenuti da je i u Vodovodu slična situacija. Ogromni su gubici u mreži (preko 60%), nedostaju radnici određenih profila, cena vode je niska, plate su male. Zato upozoravamo lokalnu vlast da će i ovi dugovi pasti na teret građana.

Poklanjanje aerodroma (i 23 hektara građevinskog zemljišta) Beogradu je još jedna u nizu nepromišljenih aktivnosti ove vlasti. Štaviše, obrazloženje predloga ove odluke je i tužno i ružno. Do juče su se hvalili aerodromom, a sad ga, kao i zgradu Instituta, olako poklanjaju Beogradu. A priča o izgradnji drugog aerodroma je čista magla, uostalom kao što je obećavano čisto nebo i zdrava ekološka sredina, pa svaki dan gutamo otrovne dimove iz najnovije metalurgije. Očekujemo da u petak, 7. avgusta, na skupštinskoj sednici o ovim temama pre svih govori gradonačelnik Milikić, jer on je i najodgovorniji. Koristim priliku da upoznam javnost da nećemo prisustvovati narednoj sednici Skupštine grada, jer nema smisla da izigravamo dekoraciju i bespotrebno se slikamo u TV prenosu. Ali, već najesen dolazimo na svako zasedanje spremni za konstruktivne predloge i kvalitetnu raspravu koje, očigledno je, već dugo nema – zaključio je Marković ćestitajući borskim radnicima sutrašnji 6. avgust, Dan rudara Srbije i bivšeg RTB-a.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije