Narodna stranka Bor: Zašto kasni magistrala „B“

Prethodne „grejne“ sezone, građani novog dela grada, pre svega MZ „Novi Centar“,  zbog čestih proboja na vrelovodu su danima bili bez grejanja. Vlast je kroz razna saopštenja, pravdajući se, isticala da će tokom leta ove godine rešiti problem rekonstrukcijom magistralnog vrelovoda. Magistrala „B“ je, od strane Milikića i menadžmenta J.K.P. „Toplana“, navedena kao prioritet – saopštila je Narodna stranka Bor.

Po raspisanoj javnoj nabavci, iz nepoznatih razloga, više puta su produžavani rokovi, izmenjena konkursna dokumentacija i tri puta produžavan rok za podnošenje ponuda.

Dana 09.09.2019. godine otvorene su ponude, a 12.09.2019. godine potpisan je od strane Grada Bora Ugovor sa firmom Termomont DOO Beograd o izvođenju radova na zameni cevi na Magistrali „B“. Vrednost radova je tričavih 59.929.392,00 dinara.

Još malo pa čitava dva meseca traju radovi. Po rečima radnika koji poznaju ovu problematiku, teško da će pre decembra meseca radovi biti završeni.

Mnogo je u svemu ovome nejasnoća.

Zašto se celo leto izgubilo u „traženju“ pogodnog dobavljača-izvođača? Ko je kočio proceduru raspisivanja javne nabavke, a kada je pokrenuta dva puta je došlo do izmene konkursne dokumentacije po primedbama dobavljača? Zašto „Toplana“, čiji radnici najbolje poznaju problematiku, ne izvodi radove? Nema odgovora. Ko može, opravdano zabrinutim korisnicima, garantovati grejanje? Ko radi protiv J.K.P. „Toplana“ imajući u vidu da se veliki broj korisnika isključio sa sistema. Samo ove godine preko 300!

Zašto je firma dobavljač uključila podizvođače za mašinske i građevinske radove kada tih podizvođača nema u konkursnoj dokumentaciji i ko je to dozvolio? Šta će se desiti ako nastane proboj na starom vrelovodu iznad koga su postavljene nove cevi i da li je takav način postavljanja cevi u skladu sa zakonom?

Da li se u ovom slučaju primenjuje Zakon o planiranju i izgradnji i da li postoji Rešenje o odobrenju za izvođenje radova? Na ova i mnoga druga pitanja tražimo i tražićemo odgovore od nadležnih – zaključuje se u saopštenju Narodne stranke Bor poslatom medijima.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije