Nakon suspenzije stadiona FK Bor i napada na sudije – KORENITE PROMENE!

Incident u Boru, posle prvenstvene utakmice protiv Bukovika (1:3), ekspresno je dobio epilog. Posle dobijenih izveštaja zvaničkih lica, Neli Đorđević, komesar za takmičenje zone „Istok”, suspendovao je teren Borana, a predmet je predat Ivanu Nikoliću, disciplinskom sudiji, na dalji postupak i odlučivanje.

Bor je po svim izveštajim zasluženo poražen od kvalitetnijeg rivala, ali nezadovoljstvo porazom domaćini su iskalili na sudijama. Po izjavama službenih lica, pola sata posle utakmice i napuštanja službenih prostorija, na sudije je nasrnulo više lica i fizički ih napalo.

Delegat Ivica Milojković iz Sokobanje, u dopunskom izveštaju, objasnio je da je Đavid Jaha, komesar za bezbednost Bora, uputio niz pogrdnih i uvredljivih reči i nasrnuo na glavnog sudiju Stefana Prvulovića iz Zaječara.

Dok su delegat i sudije pomoćnici pokušavali da spreče teži incident, umešalo se još jedno lice i Prvulovića pesnicom udarilo dva puta u predelu lica. U gužvi, kako stoji u dopunskim izveštajima, i   drugi pomoćnik, Nemanja Marković iz Sokobanje dobio je udarac u predelu lica.

Sudije i delegat u izveštajima smatraju da je napad bio isplaniran i pripremljen s obzirom da su napadači automobilima blokirali izlaz. Posle incidenta, službena lica su otišla do Policijske uprave u Boru, da bi prijavili napad, a potom i u Urgentni centar u Zaječaru da bi se utvrdio stepen povreda.

Ovo je gotovo ceo izveštaj nakon utakmice Bor- Bukovik iz dnevnog lista „Sportski žurnal“. Kako će se ovaj incident završiti pred zvaničnim fudbalskim organima ostaje da se vidi. Ostaje i neviđena bruka i sramota za FK Bor, osnovan daleke 1919. godine, da se sruči tolika ljaga na toliku tradiciju i čuvenje, na sport koji je proslavio grad bakra kao prvoligaš, i to ne samo rezultatski, nego i po fer plej igri i stvaranjem generacija uzornih fudbaskih veličina. Ovde nema opravdanja i sa tim bi trebalo da se složi ceo sportski Bor. I cela sportska Srbija. Šta i kako dalje?

Kako saznajemo iz dobro obaveštenih izvora, u Opštini Bor uveliko se razgovara da neko „sa strane“ preuzme komandu i počne sve iz početka. Taj neko ne bi bio bilo ko, nego dokazani sportski stručnjaci i fudbalski radnici. Kada se, eto, dovode i kupuju igrači i treneri, kad cveta i taj deo „trgovine“ ne samo u nas već i u celom svetu, onda je i takav mogući potez lokalne vlasti na mestu. Kad ne može kako valja i treba, onda se moraju preduzimati odlučniji rezovi.

U celoj ovoj priči čiji se ishod tek očekuje, jedna vest je više nego ohrabrujuća: deo brige u fudbalskom sportu i osnivanju Škole fudbala trebalo bi da preuzme, niko drugi nego do – proslavljeni svetski trener, Ljupko Petrović. On je trenutno angažovan u Vijatnamu, ali može da pomogne savetima i vezama koje mnogo znače u svetu fudbalske igre i organizacije ligaškog takmiečnja. Zato treba što pre krenuti u tom pravcu ne čekajući disciplinske odluke koje zasigurno neće biti povoljne. Treba, dakle, bez obzira na najavljene posledice, gledati unapred. Onako kako se to radi u naprednom svetu i učiti od najboljih. Vreme je da se u borskom fudbalu okrene list. I da dođu posve novi ljudi, dokazani, stručni, vredni, neukaljanog lika i dela. Ima ih, još kako. Pa mi smo oduvek bili sportska i – fudbalska nacija.

 

 

Izvor: Sportski žurnal/ Solaris media

Foto: Medija centar Bor/ ilustracija

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije