Najuspešnija kompanija u 2018. NIS, RTB Bor najprofitabilnija

Od četiri najprofitabilnije kompanije u Srbiji u prošloj godini – Zijin Bor Koper (Copper), Naftna industrija Srbije (NIS), Aerodrom “Nikola Tesla” i Al Dahra Srbija, samo je NIS ostvario dobit iz osnovnog poslovanja, objavljeno je u ediciji BIZNIS TOP ekonomskog mesečnika “Biznis i finansije”.

“Preostale tri kompanije su ‘uzletele’ pre svega zahvaljujući prodaji stranim investitorima i njihovim inicijalnim ulaganjima, pa je i prikazana dobit ‘jednokratna’, a ne odraz dobrog poslovanja”, objavljeno je u ediciji gde je ranigirano 150 najvećih preduzeća u Srbiji u 2018/2019. godini, prema ostvarenoj dobiti, poslovnom prihodu i konsolidovanom bilansu, a na osnovu podataka Agencije za privredne registre (APR).

Najuspešnija kompanija u 2018. godini je NIS, iako na rang listi zauzima treće mesto po dobiti i drugo mesto po poslovnom prihodu. Prošle godine, prihodi NIS-a su dostigli 258,5 milijardi dinara sa godišnjim rastom od 19,8 odsto, dok je ostvarena dobit od oko 26 milijardi dinara bila manja za 6,2 odsto.

Najveća strana direktna investicija prošle godine – ugovor sa kineskom kompanijom Ziđin da kupi 63 odsto udela u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor, omogućila je da to preduzeće izbije na prvo mesto najprofitabilnijih, sa dobiti od 90 miliona dinara. Tako visok neto dobitak nije odraz dobrog poslovanja, već je on posledica iskazanih prihoda od smanjenja obaveza u iznosu od 113,5 milijardi dinara, odnosno otpisa 90 odsto evidentiranog duga. Tako je “dobitak iz ostalih aktivnosti”, u iznosu od 103,3 milijarde dinara, glavni generator pozitivnog poslovanja RTB-a, ističe se u ediciji BIZNIS TOP.

Kao i prethodnih godina najveće ukupne poslovne prihode u 2018. ostvarili su Elektroprivreda Srbije (263,9 milijardi dinara) i NIS (258,5 milijardi dinara), a do velike promene došlo je na trećem mestu, koje je zauzela HBIS gupa Srbija Ajron i stil (Iron & Steel) – bivša Železara Smederevo.

Najuspešnija ekonomska celina prošle godine je bila Naftna industrija Srbije (NIS), koja je prva po ostvarenim prihodima i dobiti, na drugom mestu je novoosnovana ekonomska celina Al Dahra Srbija koja je iskazala dobitak od 12.180 miliona dinara, a treći je Telekom Srbija, sa poslovnim prihodom od 120.070 miliona dinara, koji je jednak prošlogodišnjem, ali je neto dobit u vrednosti od 12.308 miliona dinara za petinu manja. Sledi Telenor, koji je prošle godine na nivou cele grupe uvećao dobit za 4,5%, na 9.337 miliona dinara. Telenor je ostvario visoku profitabilnost iz osnovnog poslovanja u iznosu 11.599 miliona dinara, što je rast od 2,1% u poređenju sa godinom ranije, dok su poslovni prihodi (45.017 miliona dinara) manji za 3,7%.

 

Izvor: bif.rs

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije