Na prodaju Fabrika bakarnih cevi u Majdanpeku, radnici na prinudnom odmoru

Oko 400 radnika FBC Majdanpek od nove godine je na prinudnom odmoru i njihov dalji status u firmi, kako sami kažu, za sada je nejasan, prenosi RTS. To preduzeće, koje je bilo jedno od najprofitabilnijih u Srbiji u oblasti prerade bakra, pre petnaest godina privatizovala je ruska kompanija “UGMK Holding”.

Prema zapisniku sa vanredne Skupštine akcionara, objavljenom na sajtu Fabrike bakarnih cevi, firma je krajem prošle godine promenila naziv i osnovnu delatnost iz proizvodne u trgovinsku.

Razlozi za promenu su, kako navodi rukovodstvo, gubici u poslovanju i prilagođavanje tržištu. Prošle nedelje doneta je i odluka o sprovođenju socijalnog programa što je uznemirilo radnike.

Vladimir Salković, predsednik Industrijskog sindikata fabrike “Bakarne cevi a. d. Majdanpek” u izjavi za RTS navodi da nije bilo najave da će se tako nešto dogoditi. Odlukom o novoj sistematizaciji gde se planira da dvanaest radnika ostane da radi u fabrici, faktički bez posla ostaće nekih 280 radnika koji su stalno zaposleni i gde će se sprovesti socijalni program i 80 do 100 radnika koji su bili upošljeni na privremenim i povremenim poslovima.

Nikola Naunović, predsednik Skupštine opštine Majdanpek kaže da lokalna samouprava pomno prati dešavanja u Fabrici bakarnih cevi i nudi pomoć u pronalaženju novih partnera koji su zainteresovani za kupovinu.

 

 

Izvor: rts.rs

Foto: Youtube/ prtsc

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije