Mokranjčevi dani – Festival dostojan jubileja

„Mokranjčevi dani“ završeni dvočasovnim uzbudljivim koncertom Hora i simfonijskog orkestra RTS

Negotin–Dvočasovnim uzbudljivim koncertom Hora i simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije , u  Negotinu su završeni 51.“Mokranjčevi dani“,šestodnevna smotra umetničke muzike koja je ovog septembra bila posvećena i obeležavanju 160.godišnjice Mokranjčevog rođenja. Poznatim beogradskim umetničkim ansamblom nadahuto je dirigovao Bojan Suđić, a za oduševljenu publiku, u prepunoj sali velikog negotinskog Doma kulture, izvedena su dela Aleksandre Vrebalov( Mokranjčeva „Neotpevana pesma“), Džona Ratera(„Magnifikat),Hauarda Šora(filmska muzika iz „Gospodara prstenova“) i Klausa Badelta(„Pirati sa Kariba“).
I sama ponesena koncertom,oduševljenoj publici u završnoj besedi obratila se i nova selektorka festivala dr Sonja Marinković,istakavši da je ovogodišnjim „Mokranjčevim danima“, u kojima je u 20 programa učestvovalo više od 700 izvođača, dostojno obeležena jubilarna godišnjica Mokranjčevog rođenja.Time se,rekla je ona, Mokranjčev Negotin opet potvrdio kao značajan centar srpske umetničke muzike, i svih minulih godina trajanja, a tako će,nada se, biti i u godinama i decenijama koje dolaze.

foto-4

Značajno je,ističu kritičari i izveštači, da je i ove godine koncerte u Negotinu imalo devet velikih horova(četiri u tradicionalnom natpevavanju). Publika je u velikom broju pozdravila i prvo gostovanje u Negotinu Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i njegove Opere koji su ovde koncertno izveli operu „Knez Ivo od Semberije“ Isidora Bajića. Oduševio je i novosadski hor AKUD „Sonja Marinković“,pobedivši na ovogodišnjem tradicionalnom natpevavanju horova. Ponovo je celovečernjim koncertom oduševio i bugarski hor „Angel Manolov“ iz Sofije(Dirigent Darena Popova), koji je prošle godine proglašen najboljim horom.
Pred oko 500 gledalaca koncerte u Negotinu imali su i Opera i teatar „Madlenijanum“,izvodeći „Male tajne“ Gorana Markovića i Zorana Simjanovića, kao i Beogradski diksilend orkestar.
Za hroniku „Mokranjčevih dana“ značajne su bile i promocije knjiga „Muzejska zaostavština Stevana Mokranjca(Ivica Trajković) i pesničke antologije „Zvuci timočke lire“(Goran Vučković) kao i dokumentarnog filma „Dovoljno za besmrtnost“ autora Ane Đorđević, Bojane Radovanović,Miloša Bralovića i Stefana Savića.
Mnogobrojnim pokroviteljima i sponzorima, koji su ove godine finsnsijski presudno pomogli opštini Negotin Ministarstvu kulture i informisanja, kao glavnim organizatorima „Mokranjčevih dana“, diplome i počasnice uručili su Jovan Milovanović,predsednik negotinske opštine i Renata Đurđević Stanković, novi direktor negotinskog Doma kulture.

Izvor: politika.rs

Autor, Foto: Stojan Todorović

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije