MLADENCI U MINIĆEVU, PO LEPOM DANU (FOTO)

Minićevo, B.F. – Otkako najstariji pamte, 22. mart, na Mladence, za Minićevo, nekadašnje Kraljevo selo, bio je dan za okupljanje, pazar, razonodu. Narod, nakon duge zime, dođe na prvo veće viđenje i da, ukoliko je vedar i topao dan kao današnji, označi početak proleća s verovanjem da će naredni meseci, do kasne jeseni, biti sunčani i blagodarni.
Na vašaru je bilo svega i svačega, od starih šivaćih mašina singerica i rimskog novca do letnje obuće i odeće, sadnica voća, kućnog pribora, stolarije, nameštaja, ića i pića. Obe varoške kafane, “Kod Ratka” i “Kod Maric”, bile su prepune. Najviše se tražila pečena jagnjetina – kilogram 1.400 dinara. Narod se nije razilazio do tri, četiri sata popodne, što se samo događa po pravom prolećnom vremenu. Temperatura od 18,19 stepeni odgovarala je i starima i mladima – baš kako se i očekuje za Mladence, praznik lepote, ljubavi, berićeta.

-Ovaj, prvi od pet vašara u godini, meštani iz celog kraja očekuju s posebnom radošću, malo je onih koji ne dođu bar na sat, dva. Dočekujemo i goste iz grada. Spremio sam pečenu jaretinu s krompirom, domaćeg vina uvek ima, odamo i na muziku u “Tvigi”, družimo se kao nekad naši stari – kaže Dragan Petrović napominjući da je previše mladih otišlo iz ovih krajeva u inostranstvo i velike gradove.

Minićevo je danas, iako sa sve manje svojih meštana, bilo stecište trgovaca i zanatlija iz bližih, ali i daljih gradova, iz Vranja, Leskovca, Niša. Da se ne spominje Svrljig, Knjaževac, Zaječar. Valjda da ambinent bude savremenije obojen, u centru se našao i štand jedne amaričke banke koja odlično posluje u Srbiji.

-Nemojte zaboraviti da je 6. aprila u Vitkovcu, u obnovljenom Domu kulture, tradicionalni torlački sabor sa gostima iz Bugarske. E, to će biti, kao i svake godine u proleće, program za svačiju dušu. I dok zora ne svane nema razlaza – podsetio je Adam Tomić goste iz Bora.

U jednoj od tek “izniklih” letnjih bašta s leskovačkim roštiljem sedeo je Dušan Đurić, nekadašnji radnik borske fabrike obuće “Boranka” i žalio se na bolove u leđima, ne od pritislih godina, nego od jučerašnjeg kopanja u bašti u Novom Koritu.

-Ne da mi đavo mira. Usamljen sam u selu, pokatkad dođe Krunoslav Jovanović, ostali penzioneri zimu provode u gradu, čekam ih za neki dan da se presele u rodno selo. A u Koritu ceo svoj životni vek provedoše moj otac i majka. Zamislite, ljudi, ove godine navrašavaju 72 godine srećnog braka. Voleo bi da dođe ona novinarka u cvikerima sa RTS-a da ih upozna – kazuje Dušan uporno se držeći za iskrivljena leđa. Jedan od poznanika radoznalo dobaci – je l, Boga ti, da li je skoro u Korito dolazio bivši premijer Mirko Cvetković.

-E, vala, sad će 30 godina kako se nismo videli. Iako je naš rodom i porodom, nije taj dolazio ni na jednu “Šipurijadu”, na susrete generacija, na slave i vašare, kao da se odrodio. Mora da ge je slava udarila u glavu. Sećam se da je jedino kao student pecao na našoj… i njegovoj reci, davno je to bilo…

Neko je pitao da li su stigli poznati Minićevci, Iba Đergović iz Bora i čuveni novinar “Politikine” kuće Jevrem Damjanović? Nisu viđeni, godine su, izgleda, reče “gradonačelnik” Barbul, pritisle i njih, mada je moguće svakog časa da se pojave. Jer, prvi vašar u Kraljevom selu, na Mladence, ne propusta se bez preke nužde. Tako je od davnina.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije