Ministarka Mihajlović sa Institutom za rudarstvo i metalurgiju

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa direktorom Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor, dr Miletom Bugarinom, o planovima za razvoj rudarstva u Srbiji i podršci naučno-istraživačkim institucijama u ovom sektoru, objavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Mihajlovićeva je istakla da je Ministarstvo pripremilo Nacrt izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je prošao javnu raspravu i čiji cilj je da obezbedi nove investicije u rudarstvu, brži razvoj ove privredne grane i bolju zaštitu mineralnih resursa.

”Za budućnost rudarstva u Srbiji važno je da vodimo računa o domaćim naučno-istraživačkim institucijama, koje treba da imaju važnu ulogu i u izradi Nacionalnog plana za klimu i energetiku i nove strategije razvoja energetike i u svim aktivnostima u oblasti rudarstva, posebno kad je reč o zaštiti životne sredine”, rekla je Mihajlovićeva.

Bugarin je rekao da institut, koji je nastao u okviru RTB-a Bor, od 2007. godine posluje samostalno i danas raspolaže savremenim laboratorijama, kadrovski je ojačan i prihode ostvaruje na tržištu, kroz učešće u projektima i pružanje usluga u zemlji i inostranstvu.

 

Izvor: www.mre.gov.rs

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije