Ministar Šarčević: INSTITUT ZA RUDARSTVO I METALURGIJU U BORU MEĐU NAJBOLjIM U DRŽAVI SRBIJI

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je danas prilikom posete Boru da je u interesu države da se razvijaju tehničko tehnološke struke i da se posle uvođenja dualnog obrazovanja intenzivno radi na razvoju modela studentskih praksi, rečeno je u saopštenju današnje posete ministara prosvete Vlade Srbije, Mladena Šarčevića.

„Strategija Vlade Srbije je da podstiče ono što je neophodno, a industrijski IT je profil za kojim postoji velika potreba“, kazao je Šarčević tokom razgovora sa dekanom Tehničkog fakulteta Bor, Nadom Štrbac.

Štrbac je ukazala da studenti tog fakulteta imaju praksu u RTB Bor, gde se između ostalog upoznaju sa proizvodnim procesom, i dodala da ustanova ima odličnu saradnju sa Institutom za rudarstvo i metalurgiju Bor.

Ministar je prethodno posetio Insitut za rudarstvo i metalugiju i ukazao na njegov značaj. Pre osam godina Institut je bio potpuno ruinirana institucija, a danas je među sedam najboljih u Srbiji, rekao je Šarčević.

Saradnju Instituta u Boru i Instituta Aikito iz Japana, ministar je ocenio kao veoma impresivnu i izrazio očekivanje da će ona biti još intenzivnija. On je podsetio da je ove godine budžet za nauku 15 odsto veći i da se radi na novom modelu finansiranja nauke. Kaže da očekuje da se do kraja godine u skupštinskoj proceduri nađu Zakon o naučnoj i istraživačkoj delatnosti i Zakon o inovativnoj delatnosti.

Tokom boravka u Boru, ministar je posetio i Studentski centar i Dom omladine čija je adaptacija u toku. Za radove na adaptaciji zgrade Doma omladine iz budžeta opštine izdvojeno je pet miliona dinara. Opština je donirala i automobil Mašinsko elektrotehničkoj školi kako bi učenici mogli da ga koriste za obuku za vozače, a ključeve automobila direktoru škole uručio je ministar Šarčević.

 

 

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije