MINISTAR EKOLOGIJE U BORU SE SAKRIO OD NOVINARA. ZAŠTO JE ZAOBIŠAO GORUĆI PROBLEM – PREKOMERNO ZAGAĐENJE VAZDUHA?

Bor, S.M. – Radnici JKP Toplana jutros su (sreda, 26. jun) morali da čekaju da se povuče zatrovani topionički dim i tek onda, posle 7 sati, da odu na svoja radna mesta. Pogoni i administracija toplane nalaze se, ko ne zna, u industrijskom krugu RTB-a, nedaleko od topionice bakra. Zakašnjenje na posao je, s razlogom, opravdano.

Juče je opozicioni blok na konferenciji za medije podelio novinarima fotografije koje pokazuju oblake zatrovanih gasova iz nove borske topionice nad gradom i selom Slatina s dokazima  državne Agencije za zaštitu životne sredine o prkeomernom zagađenju na više mernih mesta. Odbornici opozicije u Skupštini grada Bora, tom prilikom, prozvali su inspekciju i sve nadležne zašto ne reaguju i ne pokažu ugovor o tome kako je i pod kojim uslovima prodat kombinat bakra (da se vidi da li, s obzirom na tolika zagađenja životne sredine, “i građani nisu prodati”).

Toplana u dimu

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, na konferenciji za novinare, prošle nedelje, izjavio je da je dobio uveravanje od najužeg rukovdsva novog vlasnika RTB-a Bor, kineskog Zijina, da će problem zagađenja atmosfere biti rešen u što kraćem mogućem roku, ali da su “nedostaci u procesu proizvodnje nasleđeni i da ih nije lako otkloniti”.

Tanjug je juče objavio izvešeštaj sa ekološkog savetovanja u Boru naslovljen “Inspekcijska kontrola važna u zaštiti životne sredine”, gde resorni minsitar Goran Trivan mudro konstatuje da “bez stručne i organizovane inspekcijske kontrole ne vrede nikakve mere u zaštiti životne sredine”. Itd. Ni jedan medij u Boru i Timočkoj Krajini, čak ni prorežimske TV, nisu objavile ni slovo o tom skupu u Boru, što znači da nisu ni pozvani. Ispalo je da ministar sa sobom “vodi” i novinare državne agencije i da mu niko više nije ni bitan. Čak nisu važni ni novinari iz ekološki uništenog Bora koji se, nažalost, i nakon izgradnje nove topionice i Fabrike sumporne kisline, kao i dovođenja stranog strateškog partnera, ponovo guši u oblacima zatrovanih industrijskih gasova. Sudeći po fotografiji uz Tanjugov tekst koji je prenela RTV (TV Vojvodine) ministar je sedao u bašti hotela “Albo” ili u Brestovačkoj banji. Ispalo je kao da se krio od lokalnih novnara koji su imali šta da ga pitaju. I od koga se, s punim pravom, očekivalo da se oglasi povodom novog borskog ekološkog haosa. A sudeći po današnjem tekstu u “Kuriru” nije ni čudno – Trivanova izjava “o dobijanju gasa iz uglja” ismejana je i omalovažena.

Danas je u Boru, u 19 sati, ispred Maksija u glavnoj ulici, zakazan novi skup stranaka u Savezu za Srbiju kako bi ukazali građanima na posledice prekomernog zagađenja vazduha nad Borom i okolinom. Oni će, očekuje se, spomenuti i prošlonedeljnu 27. međunarodnu konferenciju na Borskom jezeru “Ekološka istina” (učesnici iz 15 evropksih zemlaja predstavili 105 naučnih radova), gde je prof. dr Snežana Šerbula, u uvodnoj reči, naglasila da Bor “ne sme više da liči na predele mesečeve površina” i da su ekološki “proboji” iz bivšeg RTB-a sada manji nego nekih ranijih godina.

Borski savez za Srbiju – traži odgovornost

Sponzor ovog skupa bila je kompanija Zijin koja danas upravlja borskim rudnicima i kompletnom metalurgijom i koja zvanično daje stratešku prednost “zelenoj ekonomiji” i propisnoj zaštiti životne sredine na svetskom nivou. Ipak, nad Borom i okolinom ovih letnjih dana je kao nekada – ceo Mendeljejev sistem se nadvija i opasno ugrožava zdravlje ljudi. I svi to dobro znaju, odavde do Beograda i Pekinga. Da ne spominjemo, po ko zna koji put, koliko je država investirlala u “najnoviju topioničku tehnologiju” ( nezavanično od 350 do 400 miliona evra) i koliko je izbornih kampanja zasnivano na toj temi. I  narod je verovao, i još uvek veruje.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije