Ministar Antić: SPASKOVSKI JE SPECIFIČNA, HARIZMATIČNA LIČNOST, ON NIJE PREDSTAVNIK VLADE U “ZIĐIN BOR COPPER”

Beograd, S.M. – Blagoje Spaskovski je specifična, harizmatična ličnost… Uspeo je, naročito posle izgradnje nove topionice, da zaustavi propadanje kompanije i održi je na nogama. On danas nije predstavnik Vlade u novoj firmi “Ziđin Bor Copper”. Ovo je bio odgovor ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića u emisiji “Jutro” Prve TV (subota, 12. januar) oko 9 sati. Voditeljka je dodala i potpitanje:

-Zašto ste Spaskovskog toliko dugo držali u RTB-u Bor kad ste imali ogromne probleme u toj kompaniji koje je država rešavala, kako ste rekli, zahvaljujući raznim olakšicama i finansijskoj podršci?

-Spaskovski je specifična i harizmatilna ličnost. On uostalom nije više predstavnik države u novoj kompaniji čiji je većinski vlasnik kineski Ziđin. Od tamošnjeg poslovodstva zavisi kako će ga i hoće li da ga angažuje. U upravljačkim strukturama su drugi ljudi. Možda bi bolje bilo da se to pitanje postavi onima koji su bili na vlasti pre 2012. godine, ali on je od 2014. uspeo da održi kompaniju…

-Zar je za to bila potrebna harizma?

-Pa, jeste. I harizma je potrebna… usledio je odgovor.

U uvodnom delu teme o novom RTB-u Bor, ministar Antić je – odgovarajući na suštinsko pitanje voditeljke – šta se tačno nalazi u ugovoru sa Kinezima, istakao da je Ziđin moćna, ne samo državna kompanija (tu su i drugi vlasnici), da posluje u deset zemalja i da se obavezala da za šest godina utrostruči proizvodnju.

-S obzirom da je Ziđin nedavno kupio i kanadski Nevsun i lokalitet Čukaru Peki iznad Bora sa bogatom rudom bakra i zlata, ukupna proizvodnja, zajedno sa RTB-om, kretaće se 200 do 250.000 tona bakra godišnje. Novi rudnik Čukaru Peki trebalo bi da se otvori za dve do tri godine, što je prevashodni interes Ziđina. Država će dobijati propisne nadoknade i takse i ostaje vlasnik sa udelom od 37 odsto. Ne treba zaboraviti da je RTB bio u finansijskom minusu od milijardu dolara, ali da je država rešila gro tih problema. Ziđin je, pre neki dan, platio ostatak dugova u visini 240 miliona dolara. Polovina tog novca je stiglo u državnu kasu. Ostaje i 5000 zaposlenih…

Posle je usledio razgovor o mogućim republičkim izborima za koje je Antić rekao da su u njegovoj stranci, SPS-u, spremni i za taj izazov.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije