Ministar Antić: ARANŽMAN ZA RTB BOR JE ISTORIJSKI POSAO ZA SRBIJU

Beograd, S.M. – Ministru rtudarstva i energetike, Aleksandru Antiću – 2018. godina ostaće ubeležena u poslovnom kalendaru zbog aranžmana Kineza sa RTB-om Bor koji smatra istorijskim poslom. Ovo je podnaslov inetrvjua sa Antićem u novogodišnjem broju “Blica”.

-Kompanija Ziđin je uplatom od 350 miliona dolara na račun RTB Bor stekla vlansištvo nad 63 procenta te kompanije. Uveren sam da je to jedan od najboljih poslova kroz koji je Srbija prošla  u periodu privatizacije i strateških partnerstava i koji aposlutno garantuje da će se RTB razvijati, da će imati snažnu investicionu politiku, čuvati radna mesta i zapošljavati nove ljude. Ziđin se obavezao da će u narednih šest godina investirati 1,26 milijardi dolara u poboljšanje proizvodnje, otvaranje novih rudnika, povećanje efikasnosti, ali se obavezao i da će znatno povećati proizvodnju – rekao je Antić novinaru “Blica”.

– S punim pravom očekujem da će Srbija biti treći najveći evropski proizvođač bakra sa povećanjem učešća rudarstva u BDP-u na pet u odnosu na sadašnjih jedan odsto. Očekuje sa da proizvodnja bakra iz vlastitih sirovina u RTB-u bude povećana sa sadšanjih 40.000 na 120 do 150.000 tona u narednih šest godina. Kineska kompanija ugovorom se obevezala da će isplatiti 200 miliona dolara duga RTB-a. Rudna bogatstva su vlasništvo Republike Srbije i Ziđin će imati isti tretman kao i sva druga privredna društva koja posluju na teritoriji naše zemlje. Nova kompanija “Ziđin Bor Copper Srbija” imaće samo pravo eksploatacije i plaćaće rudnu rentu od pet odsto od ukupnog prihoda. Ziđin je kompanija koja predstavlja garant da će se u Boru i Majdanpeku ostvarivati rudarska proizvodnja u skladu sa najvišim svetskim standardima kada govorimo o efikasnosti i kvalitetu, ali i kada su u pitanju i zaštita na radu i ekologija – zaključio je ministar Aleskandar Antić deo intervjua o privatizaciji i prodaji ”Bora”.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije