Meteorološka stanica na Crnom vrhu izmerila istorijske padavine – 132 litra

Nevreme praćeno grmljavinom i obilnim pljuskovima koje je sinoć oko 21 sat zahvatilo Bor izazvalo je velike probleme u gradu i u rudniku RTB-a “Veliki Krivelj”. Rad na najnižim etažama ovog površinskog kopa bio je privremeno zaustavljen zbog bujičnih potoka koji su munjevitom brzinom potopili elektromrežu, pa su rudarske mašine i pumpe u nekoliko navrata na kratko ostajale bez struje.

– Vodosabirnik je, na sreću, prihvatio svu količinu vode, struju smo dobili, očistili rudničke puteve, pustili pumpe i stabilizovali rad u jutarnjim časovima, kaže upravnik kriveljskog kopa.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije i Glavne meteorološke stanice na Crnom vrhu u poslednjih 12 sati u Boru je palo 132 i po litra kiše po kvadratnom metru, što je najviše u istoriji merenja! Prethodni apsolutni maksimum za Bor i merenja na Crnom vrhu bio je 2014. godine, kada su padavine obuhvatile ceo Balkan i prouzrokovale poplave u Obrenovcu, a tada je na Crnom vrhu izmereno 100,7 litara kiše po kvadratnom metru.

 

 

Izvor: telegraf.rs

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije